1pxOpcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Mąka orkiszowa pełnoziarnista ciemna i jasna

Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest rodzajem mąki otrzymywanej z ziaren orkiszu. Ziarna nie przechodzą procesu oczyszczania, więc zawierają wszystkie składniki odżywcze. Mąka stanowi wartościowe źródło białka. Jest również bogata w błonnik, który jest niezbędny dla zdrowego trawienia oraz wpływa na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Należy pamiętać, że mąka orkiszowa z pełnego ziarna zawiera gluten, więc nie jest odpowiednia dla osób cierpiących na celiakię czy nietolerancję glutenu. W takim przypadku warto sięgnąć po inne rodzaje mąki bezglutenowej, takie jak mąka z gryki czy ryżu.

Zastosowanie mąki orkiszowej w kuchni

Mąkę orkiszową z pełnego ziarna można stosować w kuchni tak samo jak inne rodzaje mąki, czyli do pieczenia chleba, ciast, muffinek czy naleśników. Warto jednak pamiętać, że mąka orkiszowa pełnoziarnista ma nieco inną konsystencję i sposób wiązania składników, dlatego w niektórych przepisach może być konieczne dostosowanie proporcji lub dodanie dodatkowych rodzajów mąk. Przy pieczeniu chleba z mąki orkiszowej warto dodać trochę mąki o wyższym stopniu przesiania, aby uzyskać lepszą strukturę i konsystencję.

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium