1pxOpcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Morwa biała suszona

Ten niepozorny owoc, z wyglądu przypominający nieco jeżyny lub maliny, jest źródłem wielu dobroczynnych substancji korzystnie wpływających na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Morwa biała suszona może stanowić pyszne i zdrowe uzupełnienie diety. Czym jest i skąd pochodzi? Jakie wykazuje właściwości i zastosowanie oraz czy może wspomóc leczenie niektórych schorzeń?

Cechy i właściwości morwy białej

Uważa się, że owoc ten przywędrował do nas z Chin. W Państwie Środka morwa tradycyjnie była uprawiana przez hodowców jedwabników, ponieważ listowie morwy stanowi dla nich doskonałe źródło pożywienia. Drzewa morwy dorastają do nawet 10 metrów wysokości, a do Europy zostały sprowadzone w XI wieku. Owoce tej rośliny wykazują wiele niezwykle korzystnych własności dla ludzkiego zdrowia. Wśród najlepiej opisanych właściwości, jakie wykazuje morwa biała, wymienia się wpływ na stabilizowanie poziomu cukru we krwi oraz wagi ciała, zapobieganie chorobom układu krwionośnego, a także wysoką zawartość chromu, żelaza i miedzi czy flawonoidów. Pektyny znajdujące się owocach morwy są źródłem cennego błonnika wspierającego procesy trawienne.

Korzyści dla zdrowia, jakie daje jedzenie suszonej morwy białej

Ze względu na silne właściwości hipoglikemiczne morwa biała znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy. Osoby cierpiące z powodu hiperglikemii zażywają morwę, by ustabilizować poziom glukozy w swoim organizmie. Co więcej, morwa suszona efektywnie wpływa na właściwe spalanie węglowodanów. Za procesy te odpowiada zawarty w składzie morwy alkaloid, a także kwercetyna odpowiadająca za wspomnianą już, gospodarkę węglowodanami. Morwa wykazuje również właściwości wpływające na spowolnienie wchłaniania węglowodanów w ludzkim organizmie. Z tego powodu jest zalecana jako substancja wspierająca proces zbijania zbędnych kilogramów osobom będącym na diecie.

Ze względu na swój wysoki bilans energetyczny osoby aktywnie uprawiające sport potrzebują źródła suplementacji. Morwa suszona biała wykazuje właściwości wzmacniające organizm i pozwalające na szybkie uzupełnienie niedoborów energetycznych. Sprawdzi się doskonale jako przekąska po treningu czy podczas pieszych wędrówek wysokogórskich.

Morwa wspomaga także leczenie i przeciwdziałanie miażdżycy i chorobie Alzheimera. Opisano działanie tej rośliny w profilaktyce chorób układu krążenia. Morwa korzystnie oddziałuje zatem na pracę serca podobnie jak suszone morele. Jest to efektem wysokiej zawartości antyoksydantów, które zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych. Z kolei cyjanidyny, jakimi nasycona jest biała morwa, wykazują właściwości ochronne śródbłonka mózgu. Tym samym morwa znajduje zastosowanie w przeciwdziałaniu rozwoju choroby Alzheimera, zapobiegając mikrouszkodzeniom mózgu, prowadzącym do rozwoju tego schorzenia.

Morwa suszona biała – przeciwwskazania

Jak w przypadku każdego związku organicznego, nadmiar może zaszkodzić, jednak przy umiarkowanym spożyciu morwa suszona biała nie wykazuje szkodliwych właściwości. Jedynie kobietom w ciąży i karmiącym piersią zaleca się większą ostrożność we wprowadzaniu morwy do swojej diety. Również cukrzycy, pomimo dobroczynnych właściwości, jakimi cechuje się morwa, powinni skonsultować jej spożywanie z lekarzem prowadzącym.

Zastosowanie suszonej morwy w kuchni

Słodka i delikatna w smaku morwa suszona biała znajduje zastosowanie zarówno jako przekąska sama w sobie, jak i element wielu dań. Z powodzeniem uzupełni skład porannej owsianki, wzbogaci smak jogurtu lub płatków śniadaniowych. Suszone owoce morwy białej są doskonałym dodatkiem do różnorodnych deserów, takich jak ciasta, muffinki czy granola. Można je połączyć z innymi suszonymi owocami, takimi jak rodzynki sułtanki, co doda danym potrawom słodkości i oryginalności. Ponadto morwa świetnie komponuje się z gorzkim smakiem czekolady lub orzechów.

Morwa suszona biała podana jako przegryzka do popołudniowej herbatki to oryginalna i zdrowa alternatywa dla zwykłych ciasteczek. Można również samodzielnie sporządzić domowe batoniki energetyczne z suszoną morwą białą. Są proste do przygotowania i stanowią zdrową odmianę od słodyczy dostępnych w sklepach. Wystarczy połączyć owoce morwy z orzechami, ziarnami (np. płatkami owsianymi) oraz miodem lub daktylami, aby uzyskać smaczne i pożywne słodycze, które dostarczą energii na cały dzień.

Morwa biała nie musi być używana wyłącznie w słodkich potrawach. Można ją również wykorzystać jako dodatek do sałatek, risotto czy nawet sosów. Suszone owoce morwy białej wzbogacą smak tych dań, a w przypadku sałatek dodadzą im nie tylko słodkości, ale także przyjemnej chrupkości. Suszone owoce morwy mogą być także używane jako naturalny słodzik. Dzięki zawartości fruktozy są odpowiednie dla osób obawiających się nadmiaru kalorii czy sztucznych słodzików.

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium