Cena
-
od
do
Śliwki suszone drylowane
Wśród owoców, które niezwykle często pojawiają się na polskich stołach, wyróżnić można między innymi śliwki. Świeże są słodkie, choć lekko kwaskowe, soczyste i pyszne. Jako upieczone z cynamonem i kruszonką natomiast umilają zimowe wieczory. Jednak na szczególną uwagę zasługują suszone śliwki, których walory zdrowotne mogą zaskoczyć niejednego smakosza. Suszone śliwki w opak. 1 kg i 500 g oferowane przez nasz sklep to gwarantowana wysoka jakość produktu. Zamów je już dziś!
Suszone śliwki. Co o nich wiemy?
Śliwki w swojej odwodnionej postaci stanowią świetną przekąskę i alternatywę dla słodkich batoników, obfitujących w tłuszcze trans oraz cukry proste. Dzięki temu, że są słodkie, mogą być dodawane do sałatek, koktajli, ciast i różnorakich deserów. Suszone śliwki dostępne są w sprzedaży w postaci wydrylowanej – taką oferuje również sklep internetowy Spice Tree. To rozwiązanie znacząco ułatwia późniejsze wykorzystanie owoców.
Właściwości suszonych śliwek
W stu gramach suszonych śliwek znajduje się średnio 240-280 kalorii. Taka wartość czyni je dosyć kaloryczną przekąską, jednak kiedy spojrzysz na pozostałe właściwości omawianych owoców, wówczas zauważysz, że zawierają blisko 10 gramów błonnika. To niesamowicie dużo! Błonnik usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zwłaszcza jelit. Pęcznieje w żołądku dzięki wypijanej wodzie, a to z kolei prowadzi do szybszego odczuwania sytości po posiłkach. Dzięki błonnikowi nie przejadasz się, a mimo to jesteś pełny. Ten niesamowity składnik sprawia również, że poprawie ulega kwestia regularności wypróżnień, a stolce mają prawidłową konsystencję.
Suszone śliwki ponadto są niezwykle bogate w przeciwutleniacze, czyli polifenole. To właśnie te składniki pozwalają na zwalczanie wolnych rodników, które mają niebagatelny wpływ na procesy starzenia zachodzące w organizmie człowieka. Korzystne działanie polifenoli w największym stopniu widoczne jest na skórze, która staje się bardziej promienna i wygładzona, bez utraty gęstości, pozbawiona rozszerzonych porów i zmarszczek.
Zastosowanie suszonych śliwek
Jeżeli przynajmniej raz w życiu spożywałeś suszone śliwki, wiesz z pewnością, jak dobrze działają na regularność wypróżnień. Odnajdą się zatem z powodzeniem w błonnikowych koktajlach, które zagęszczają treść pokarmową wypełniającą żołądek i sprawiają, że nie tylko stolec formuje się zdecydowanie lepiej, ale lepiej również opuszcza organizm. Czujesz się lekko i świeżo! Zmiksuj suszone śliwki, jabłko, płatki owsiane i ulubiony napój roślinny, a dostarczona dawka błonnika pozwoli Ci odczuć różnicę.
Jednak suszone śliwki, których cena nie jest wysoka, a które są słodkie i zdrowe, stanowią również doskonały dodatek do deserów. Sprawdzają się w mazurkach, keksach, ciastach czekoladowych, czy też w tzw. pijanej śliwce. Zrobisz z nimi również kruche ciasto z mąki orkiszowej i pszennej albo ciasto drożdżowe z kruszonką. Spróbuj koniecznie! Nie można zapominać również o kompocie wigilijnym, w którym odnajdą się z powodzeniem obok innych suszonych owoców.
Czy śliwki mają działanie lecznicze?
Suszone śliwki wspomagają leczenie typowych chorób cywilizacyjnych. Sprawdzą się doskonale w zmaganiach z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ponadto są znakomitym składnikiem zdrowej diety pozwalającej minimalizować ryzyko wystąpienia otyłości i cukrzycy. Są słodkie, jednak nie przyczyniają się do znaczących skoków poziomu cukru we krwi. A jeśli chodzi o otyłość, są niezwykle sycące, dlatego też wystarczy niewielka ilość tych bakalii, by zaspokoić głód i zapobiec przejadaniu się. Dodatkowo potas, który jest obecny w suszonych śliwkach, może przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego oraz regulacji ciśnienia krwi. Regularne spożywanie potasu może także pomóc zapobiec udarom mózgu i chorobom serca.
Suszone śliwki są bogate w bor oraz witaminę K, które odgrywają kluczową rolę w procesie tworzenia kości. W badaniach naukowych wykazano, że regularne spożywanie tych owoców może wspierać zdrowe kości poprzez zwiększenie gęstości mineralnej i zmniejszenie ryzyka złamań. Szczególnie ważne jest to dla osób starszych oraz kobiet w okresie menopauzy, które są bardziej narażone na utratę masy kostnej. Z kolei witaminy z grupy B, obecne w suszonych śliwkach, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Mogą one wpływać na poprawę pamięci, koncentracji oraz łagodzenie objawów stresu.
Przeciwwskazania do spożycia suszonych śliwek
Ze względu na to, że suszone śliwki regulują wypróżnienia i mogą pomóc szybko załatwić sprawę, odradzane są osobom z zespołem tzw. drażliwego jelita. U tej grupy mogą zbytnio podrażnić kosmki jelitowe i przyczynić się do pogorszenia samopoczucia.