Cena
-
od
do
Mąka gryczana bezglutenowa
Mąka gryczana bezglutenowa uzyskiwana z prażonych ziaren gryki to doskonała propozycja m.in. dla osób, które nie tolerują glutenu. Mąka gryczana wyróżnia się bogactwem składników odżywczych. Spośród nich warto wymienić białko, błonnik, witaminy z grupy B (B2, B3, B5), witaminę E oraz minerały takie jak magnez, potas, żelazo czy cynk. Co istotne, zawartość białka w mące gryczanej jest wyższa niż w mące pszennej, charakteryzuje się też lepszym profilem aminokwasowym. Dzięki temu mąka gryczana jest wartościowym źródłem białka dla wegetarian i wegan.
Zastosowanie w kuchni
Mąka gryczana świetnie łączy się też z innymi mąkami bezglutenowymi – w połączeniu z mąką ziemniaczaną czy ryżową można uzyskać lekkie i puszyste ciasta, a nawet chleby. Mąka gryczana bezglutenowa może być bowiem wykorzystywana zarówno w słodkich, jak i wytrawnych wypiekach. Świetnie nadaje się do przygotowania naleśników, placków, blinów czy racuchów. Można ją również wykorzystać do zagęszczania zup czy sosów oraz jako składnik ciasteczek, muffin czy tarty.