1pxOpcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Rodzynki suszone

Rodzynki suszone to powszechnie uwielbiane owoce popularne w kuchni całego świata. Przywędrowały do Europy razem z karawanami kupieckimi podróżującymi jedwabnym szlakiem. Najczęściej kojarzone z Turcją, obecnie produkowane na całym świecie, a ich największym eksporterem jest słoneczny stan Kalifornia. Nie każdy o tym wie, lecz rodzynki nie są niczym innym niż winogronami poddanymi procesowi suszenia. Rodzynki dostępne za pośrednictwem sklepu Spice Tree oferowane są w kilku typach oraz gramaturach. Mamy w swoim asortymencie zarówno uwielbiane rodzynki Sułtanki, rodzynki Thompson Jumbo, jak i rodzynki naturalne. Cena rodzynek waha się w zależności od gramatury oraz rodzaju wybranego produktu. Zachęcamy do skorzystania z oferty zakupu rodzynek oraz innych smacznych i zdrowych produktów.

Rodzynki Sułtanki

Jedną z odmian suszonych rodzynek są rodzynki Sułtanki. Pierwszą istotną różnicą pomiędzy rodzynkami suszonymi a Sułtankami jest ich wygląd oraz sposób suszenia. Rodzynki suszone są ciemniejsze, mniejsze i bardziej skondensowane niż rodzynki Sułtanki. Sułtanki są większe, jaśniejsze i bardziej soczyste, ponieważ są często suszone na słońcu, co sprawia, że zachowują więcej wilgoci niż tradycyjne rodzynki. Warto dodać, że rodzaj winogron używany do produkcji tych dwóch typów rodzynek również się różni. Suszone rodzynki powstają z ciemniejszych odmian winogron, podczas gdy Sułtanki pochodzą głównie z winogron zielonych.

Dlaczego warto jeść suszone rodzynki?

Choć może to nie być oczywiste, rodzynki mają szereg zbawiennych dla ludzkiego organizmu właściwości. W swoim składzie zawierają witaminy A, B, C i E, aminokwasy, potas, magnez i przeciwutleniacze. Dzięki temu rodzynki znajdują zastosowanie jako uzupełnienie diety przeciwdziałające rozwojowi chorób oraz wspomagający ich leczenie. Udowodniono, że te słodkie owoce korzystnie działają na obniżenie poziomu ciśnienia krwi. Zawartość błonnika i potasu w składzie rodzynek pozytywnie oddziałuje na kondycję naczyń krwionośnych i ciśnienie tętnicze. Chcąc zadbać o zdrowie układu krążenia, warto regularnie sięgać np. po rodzynki Sułtanki w formie przekąski.

Efektywna poprawa kondycji skóry i włosów

Zawarty w suszonych rodzynkach fenol to przeciwutleniacz, a zatem substancja, opóźniając procesy starzenia. Jego oddziaływanie następuje od wewnątrz organizmu, tym samym wzmacnia on strukturę skóry od środka, uzupełniając ubytki i zwiększając jej sprężystość. Co więcej, rodzynki mają działanie odkwaszające, co pozytywnie wpływa tak na kondycję skóry, jak i całego organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem wątroby. Osobom zmagającym się z kwasicą zaleca się regularne spożywanie rodzynek. Zawarte w rodzynkach witaminy A i E stymulują rozwój komórek, wpływając na młody i piękny wygląd skóry. Z kolei obecne w nich żelazo dobroczynnie wpływa na wzrost włosów, aktywując komórki mieszków włosowych, natomiast resweratrol zapobiega ich wypadaniu.

Inne dobroczynne właściwości dla ludzkiego organizmu

Ze względu na wysoką zawartość błonnika rodzynki, podobnie jak suszone śliwki, wykazują właściwości korzystne dla pracy układu trawiennego. Regularnie spożywane rodzynki wspierają leczenie zaparć i służą profilaktyce chorób jelit oraz układu trawiennego. W profilaktyce cukrzycy rodzynki wykazują właściwości stabilizacji insuliny wydzielanej w ludzkim organizmie. Co również warte uwagi, oddziałują na gospodarkę hormonalną ciała jako taką. Rodzynki stymulują także wzrost libido. Aminokwas arginina, który rodzynki zawierają wykazuje właściwości wspomagające ruch plemników, wpływając pozytywnie na płodność.

Rodzynki Sułtanki i inne odmiany znajdują zastosowanie w profilaktyce higieny i zdrowia jamy ustnej. Wapń zawarty w rodzynkach wzmacnia szkliwo zębów, natomiast kwas oleanolowy chroni uzębienie przed rozwojem próchnicy, jak i łamliwością. Bogactwo witamin i polifenolowych składników odżywczych, jakimi cechują się te bakalie, sprawia, że rodzynki charakteryzują właściwości przeciwzapalne. Z tego względu rodzynki bywają stosowane w leczeniu infekcji. Ich antybakteryjne własności wspomagają układ odpornościowy i pomagają ochronić organizm przed rozwojem chorób.

Do czego wykorzystać suszone rodzynki w kuchni?

Ze względu na naturalną, silną słodycz rodzynki znajdują zastosowanie w kuchniach różnego typu. Oprócz obecności w przepisach na ciasta np. serniki i pierniki, rodzynek używają również osoby gotujące dania wytrawne. Sałatki z brokułami i czosnkiem wzbogacone o słodki smak rodzynek albo kandyzowanego imbiru są coraz bardziej popularne. Niejednokrotnie kucharze komponują potrawy z mięs i ryb wraz z rodzynkami właśnie. Rodzynki stanowią uzupełnienie wielu śniadań, na owsiankach i granolach zaczynając, a naleśnikach z serem kończąc. Są również ciekawym dodatkiem do sałatek, nadając potrawom nietypowy smak. Warto dodać, że rodzynki doskonale łączą się z różnymi orzechami, a także z innymi suszonymi owocami, tworząc pyszne mieszanki.

Rodzynki – przeciwwskazania

Jedyne przeciwwskazania do ich spożywania odnoszą się do osób cierpiących na wrzody żołądka bądź zespół jelita nadwrażliwego. Rodzynki nie znajdą również zastosowania w diecie osób ciepiących na migreny, gdyż mogą nasilać ich przebieg.

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium