1pxOpcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Morele suszone niesiarkowane

Bogactwa smaku oraz właściwości odżywczych, jakimi cechują się suszone morele niesiarkowane, nie sposób przecenić. Dzięki wyczuwalnej słodyczy znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Te owoce, pochodzące najprawdopodobniej z terenów dzisiejszego Kirgistanu, tradycyjnie uprawiane na obszarze Azji centralnej i Europy Południowej, zyskały wielką popularność dzięki niezliczonym walorom. Jakie mają właściwości i jakie znajdują zastosowanie we współczesnej kuchni?

Wartości odżywcze suszonych moreli

Suszone morele bez dodatku siarki stanowią doskonałe uzupełnienie diety i źródło suplementacji wartości odżywczych. Morele oferują bogactwo witamin A, B, C, E. Dzięki zawartości witaminy A wspomagają wzrok oraz odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Z kolei dostarczane przez morele witaminy z grupy B, zwłaszcza B3 (niacyna) i B5 (kwas pantotenowy), wpływają korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci oraz wspierają pracę układu nerwowego.

Wśród minerałów obecnych w suszonych morelach szczególnie warto wymienić potas, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz serca, magnez ważny dla układu nerwowego, wapń budujący kości i zęby, a także żelazo odpowiedzialne za transport tlenu we krwi. Morele suszone są również dobrym źródłem błonnika, który wspiera procesy trawienne i reguluje pracę jelit. Suszone morele są źródłem zdrowych tłuszczów i beta-karotenu. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy wspomagają zwalczanie procesu namnażania wolnych rodników w ciele. Mnogość dobroczynnych związków w ich składzie powoduje, że morele z powodzeniem znajdują zastosowanie jako pełnowartościowe uzupełnienie zdrowej diety.

Morele – zastosowanie w terapiach i leczenie

Ze względu na wymienione dobroczynne własności składu morele wspomagają profilaktykę niejednej dolegliwości. W porównaniu z morelami suszonymi siarkowanymi te niesiarkowane mają szereg dodatkowych zalet. Niesiarkowane morele nie zawierają konserwantów ani środków utrwalających, co sprawia, że są bardziej naturalne i bezpieczne dla zdrowia. Znany jest ich korzystny wpływ na układ trawienny, dlatego też zaleca się ich stosowanie osobom cierpiącym na refluks żołądka oraz choroby jelit. Morele bogate w błonnik stabilizują procesy trawienne. Mają również pozytywny wpływ na pracę układu krążenia i nerek.

Zawartość witamin A i E wspomaga utrzymanie wzroku i skóry w dobrej kondycji. W badaniach wykazały również działanie przeciwzapalne. Co więcej, suszone morele znajdują zastosowanie jako przekąską po treningu, wspomagająca nawodnienie organizmu, jak i stabilizująca ciśnienie tętnicze krwi oraz pracę serca. Ze względu na swoje właściwości morele cenione są zarówno przez amatorów, jak i osoby profesjonalnie zajmujące się sportem. Osobom ciepiącym na niedokrwistość rekomenduje się regularne spożywanie moreli. Suszone morele charakteryzują właściwości mające pomocny wpływ w zapobieganiu i leczeniu anemii, takie jak wysoka zawartość witaminy C i żelaza.

Doskonały dodatek do dań i deserów

Ich bogaty w słodycz smak sprawdza się zarówno w cukiernictwie, jak i wytrawnej kuchni. Morele naturalne i suszone, są przystępnym uzupełnieniem diety — ich cena jest niewygórowana, a zalety wynikające z włączenia moreli do jadłospisu, niezliczone. Wielbiciele ciast często sięgają po morele jako ukoronowanie swoich deserów. Słodycz tych owoców, przełamana delikatną, kwaskową nutą wyniesie niejeden tort na nowy poziom. Piekąc pierniki i keksy z bakaliami, również nie można zapomnieć o dodaniu moreli do ciasta.

Amatorzy kuchni fusion komponują morele, podobnie jak maliny liofilizowane, z sałatami, orzechami i słonymi serami. Tradycjonaliści zajadają się kombinacją mięs i suszonych moreli. Pieczone schaby z morelami to klasyka kuchni europejskiej. Od wieków w Europie południowo-wschodniej morele są powszechnym elementem diety, wykorzystywanym do robienia konfitur, nalewek i przekąsek. Najpowszechniej jednak naturalne i suszone morele stanowią pyszne uzupełnienie słodkich śniadań i lunchów. Owsianki i jaglanki wzbogacone smakiem moreli to przepis na dobry początek dnia. Można też dodać je do jogurtu lub kefiru, jak również płatków z mlekiem. Możliwości jest wiele, ale z pewnością każdy odnajdzie taką, odpowiadającą swoim upodobaniom.

Sprawdź nasz sklep internetowy w poszukiwaniu naturalnej słodyczy

Morele, jak i wiele innych pysznych i zdrowych produktów, można zakupić poprzez sklep internetowy Spice Tree. Cena, za jaką oferujemy morele, zarówno suszone jak i naturalne, jest niezwykle przystępna. Opakowania, w jakich dostępne są morele w sklepie online, występują w dwóch gramaturach – 500 g oraz 1 kg. Zapraszamy do zakupu moreli, bakalii, a także wielu innych produktów w sklepie internetowym. Dbając o wykorzystanie pełnowartościowych produktów w swojej diecie, nie musisz rezygnować z doznań smakowych. Postaw na zdrowie i smak razem ze Spice Tree!

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium