Cena
-
od
do
Orzechy nerkowca w sklepie internetowym Spice Tree
Orzechy nerkowca to nasiona nanercza zachodniego – drzewa pochodzącego z tropików. Państwa, które słyną z eksportu tych orzechów to kraje Ameryki Południowej, przede wszystkim Brazylia, ale też Indie, Wietnam i Wybrzeże Kości Słoniowej. Nerkowce cechują się podłużnym, lekko wygiętym w łuk kształtem oraz słodkim smakiem. Jak i inne odmiany orzechów polecane są jako zdrowy zamiennik słonych oraz słodkich przekąsek i znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Jak najwygodniej kupić orzechy nerkowca? Sklep internetowy pozwala na swobodne i komfortowe zakupy w każdym momencie i miejscu. Sprzedajemy wysokiej jakości produkt sprowadzany z Indii. Bakalie dostępne są w paczkach o pojemności 500 g lub 1 kg. Cena uzależniona jest przede wszystkim od wielkości opakowania.
Właściwości orzechów nerkowca
Jedząc orzechy nerkowca, można bardzo szybko uzupełnić zapotrzebowanie kaloryczne. Nie są to jednak puste kalorie – te bakalie są bogactwem składników odżywczych, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co w nich znajdziemy? Przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę A, D, E i K, ale też sód, potas, żelazo, fosfor i magnez. Oprócz tego orzechy nerkowca zawierają również przeciwutleniacze. Oznacza to, że ich spożywanie może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Oto możliwe efekty:
- poprawa funkcjonowania układu nerwowego;
- utrzymanie zdrowych zębów i kości;
- budowa odporności organizmu;
- utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu;
- obniżenie ciśnienia tętniczego;
- wzmocnienie naczyń krwionośnych;
- pobudzenie procesów wchłaniania glukozy;
- zmniejszenie uczucia zmęczenia;
- usuwanie wolnych rodników;
- polepszenie kondycji skóry, włosów i paznokci.
Zalet spożywania orzechów jest więc bardzo dużo. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że ich działanie uzależnione jest od wielu czynników, a one same nie mogą być traktowane jako lek na doskwierające nam dolegliwości. Co więcej, niektóre osoby powinny ograniczyć ich spożycie, a część z nich zupełnie wyłączyć je z diety. W jakich sytuacjach odpuścić orzechy nerkowca? Przeciwwskazania dotyczą głównie osób uczulonych na ten typ produktów. Nie zaleca się ich w przypadku osób zmagających się z otyłością, chorobami układu pokarmowego, nadczynnością tarczycy, zapaleniem wątroby czy chorobami nerek.
Orzechy nerkowca w kuchni
Ze względu na swój delikatny smak i przyjemną konsystencję orzechy nerkowca świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań. Można je jeść na surowo, prażyć, dusić czy gotować. Wprowadzenie orzechów nerkowca do codziennego menu może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Warto jednak pamiętać o umiarkowanym spożyciu, gdyż są one stosunkowo kaloryczne. Polecana porcja orzechów nerkowca to około 30 gramów dziennie. Bakalie, jak np. orzechy nerkowca albo łuskane orzechy włoskie, to idealna przekąska między posiłkami, która pozwala uzupełnić energię, na przykład po wysiłku czy w trakcie nauki.
Orzechy nerkowca świetnie smakują samodzielnie, ale można je wykorzystać do różnych potraw – zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Warto między innymi dodać je do owsianki albo musli – takie smaczne śniadanie dostarczy energii na kolejne godziny. W kuchni azjatyckiej znajdziemy sporo przepisów, które bazują na orzechach. Przykładem jest, chociażby, tak popularne również u nas curry. Orzechy nerkowca można też dodać do sałatki, makaronu, ryżu, pesto, a nawet mięsa. Można je także wykorzystać do produkcji masła orzechowego, mleka orzechowego czy deserów. Również wypieki takie jak ciasta, ciasteczka czy chleby nabiorą wyjątkowego smaku dzięki dodatkowi orzechów nerkowca.