CYNAMON MIELONY CEJLOŃSKI 1KG
Opis
Cynamon cejloński nadaje potrawom intensywny, słodkawo-korzenny smak. W odróżnieniu od zwykłego cynamonu, cynamon cejloński pochodzi z Cejlonu (obecnie Sri Lanka) i Madagaskaru, a uzyskuje się go z kory drzew wiecznie zielonych. Sprzedaje się jej pozwijane fragmenty w formie lasek, lub po sproszkowaniu. Odmiana cejlońska charakteryzuje się bardziej wyrafinowanym i delikatnym smakiem.
Drzewa cynamonowe należą do wielu spokrewnionych ze sobą gatunków. Pospolity jest Cinnamomum cassia, czyli po polsku kasja. Z niego pochodzi większość zwykłego cynamonu. Jednak tutaj oferujemy produkt, pochodzący od rośliny Cinnamomum verum, co dosłownie znaczy „cynamon prawdziwy”. To właśnie cynamonowiec cejloński. Jest on uważany za szlachetniejszy, gdyż jest zdecydowanie bardziej aromatyczny. W naszym sklepie możesz kupić cynamon cejloński w dużych ilościach, do użytku prywatnego lub w gastronomii.
Właściwości i zastosowanie cynamonu cejlońskiego
To bardzo lubiana przyprawa, gdyż ma ciekawą właściwość: słodki posmak przy minimalnej ilości cukru. Może być używany do wyrobów cukierniczych, słodkich potraw z ryżu, deserów na bazie jabłek, jako aromatyczny dodatek do porannej owsianki. W Polsce szczególnie częste jest jego łączenie z jabłkami we wszelkich postaciach: w kompotach jabłkowych, smażonych owocach do naleśników lub pieczonych bądź duszonych razem z mięsem.
Cynamon idealnie komponuje się z jabłkiem także na słodko, nadając intensywny smak produktom cukierniczym. Ciasto z cząstkami jabłek na wierzchu wygląda jeszcze atrakcyjniej, gdy przyprószyć je szczyptą cynamonu.
Jest również jednym z głównych składników tradycyjnych pierników przygotowywanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia – w połączeniu z imbirem tworzy niepowtarzalny aromat.
Cynamon można wykorzystać do przygotowania grzanego wina lub rozgrzewającej herbaty, obok rodzynek, pomarańczy i miodu. Zawierają go niektóre mieszanki przypraw azjatyckich (curry, garam masala, przyprawa pięciu smaków). Jego niewielkie ilości zaskakująco dobrze sprawdzają się w potrawach z baraniny czy gulaszu.
Przy pracy w kuchni należy tylko uważać, aby cynamon zanadto nie pylił. To bardzo drobny proszek, który działa podrażniająco na drogi oddechowe i powoduje nieprzyjemny kaszel.
Wartości odżywcze na 100 g:
- wartość energetyczna: 1053 kJ/225 kcal
- tłuszcz: 3,19 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,65 g)
- węglowodany: 25,55 g
- cukry: 2,17 g
- błonnik: 54,3 g
- białko: 4 g
- sól: 0,03 g
Masa netto: 1 kg
Kraj pochodzenia: Madagaskar
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów, które zawierają gluten.
Produkt może zawierać alergeny typu: gluten, orzechy, sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.