KOMOSA CZERWONA QUINOA 500g
Opis
Komosa czerwona (ziarna) jest znana powszechnie jako ziarna lebiody.
Z ziarna komosy czerwonej często pojawiają się w przepisach na wiosenne sałatki.
Komosę można wykorzystać do przygotowania naleśników i pierogów, lub jako dodatek do potraw ziemniaczanych i mięsnych.
Wartości odżywcze na 100g
-
wartość energetyczna: 378kcal
-
tłuszcz: 6,67g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g)
-
węglowodany: 66,07g
-
- w tym
-
cukry: 4,44g
-
błonnik: 11,1g
-
białko: 13,33g
-
sól: 0,00g
Zastosowanie: Przed ugotowaniem komosy dokładnie wypłakuj ziarna komosy. Nieoczyszczona quinoa pokryta jest saponiną, czyli substancją, która nadaje goryczki. Aby pozbyć się goryczy, ziarna umieść na sitku o drobnych oczkach i przelewaj zimną wodą, od czasu do czasu dokładnie mieszając.
Komosę gotujemy w proporcjach – 1:1,5 lub 1:2, 1 szklanka nasion (quinoa) na 1,5 lub 2 szklanki wody (wodę można zastąpić mlekiem lub wywarem warzywnym/mięsnym).. Im mniej wody, tym większa sypkość komosy po ugotowaniu.
Masa netto: 500G
Kraj pochodzenia: Peru
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów, które zawierają gluten. Produkt może zawierać alergeny typu: gluten, orzechy, sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.