KOMOSA BIAŁA QUINOA 500g
Opis
Komosa bała jest znana jak lebioda.
Z Komosy białe w okresie wiosenny ma zastosowanie
w przepisach na wiosenne sałatki.
Można również z niej przygotować nadzienie
-
do naleśników i pierogów.
Jest dodatkiem do potraw ziemniaczanych i z mięsa.
Jest świetnym zamiennikiem kasz jęczmiennych jest też zupa.
W kuchni znane są również przepisy na potrawy z nasion lebiody
(po zmieleniu są używane do pieczenia chleba.
Wartości odżywcze na 100g
-
wartość energetyczna: 1490KJ/355kcal
-
tłuszcz: 5,5g
-
-w tym
-
kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7g
-
węglowodany: 57,8g
-
- w tym
-
cukry: 5,1g
-
błonnik: 6,8g
-
białko: 15,01g
-
sól: 0,02g
Zastosowanie:
Przed ugotowaniem komosy dokładnie wypłakuj ziarna komosy.
Nieoczyszczona quinoa pokryta jest saponiną, czyli substancją, która nadaje goryczki.
Aby się jej pozbyć, ziarna umieść na sitku o drobnych oczkach i przelewaj zimną wodą,
od czasu do czasu dokładnie mieszając.
Komosę gotujemy w proporcjach – 1:1,5 lub 1:2
Czyli 1 szklanka nasion (quinoa) na 1,5 lub 2 szklanki wody
(wodę można zastąpić mlekiem lub wywarem warzywnym/mięsnym).
Im mniej wody, tym większa sypkość komosy po ugotowaniu.
Masa netto: 500g
Kraj pochodzenia: Indie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów które zawierają gluten.
Produkt może zawierć alergeny typu: gluten, orzechy,
sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.