KOMOSA BIAŁA QUINOA 1KG

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 14,50 zł 14.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Komosa bała jest znana jak lebioda.

Z Komosy białe w okresie wiosenny ma zastosowanie

w przepisach na wiosenne sałatki.

Można również z niej przygotować nadzienie

  • do naleśników i pierogów.

    Jest dodatkiem do potraw ziemniaczanych i z mięsa.

Jest świetnym zamiennikiem kasz jęczmiennych jest też zupa.

W kuchni znane są również przepisy na potrawy z nasion lebiody

(po zmieleniu są używane do pieczenia chleba.


Wartości odżywcze na 100g

  • wartość energetyczna: 1490KJ/355kcal

  • tłuszcz: 5,5g

  • -w tym

  • kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7g

  • węglowodany: 57,8g

  • - w tym

  • cukry: 5,1g

  • błonnik: 6,8g

  • białko: 15,01g

  • sól: 0,02g


Zastosowanie:

Przed ugotowaniem komosy dokładnie wypłakuj ziarna komosy.

Nieoczyszczona quinoa pokryta jest saponiną, czyli substancją, która nadaje goryczki.

Aby się jej pozbyć, ziarna umieść na sitku o drobnych oczkach i przelewaj zimną wodą,

od czasu do czasu dokładnie mieszając.

Komosę gotujemy w proporcjach – 1:1,5 lub 1:2

Czyli 1 szklanka nasion (quinoa) na 1,5 lub 2 szklanki wody

(wodę można zastąpić mlekiem lub wywarem warzywnym/mięsnym).

Im mniej wody, tym większa sypkość komosy po ugotowaniu.


Masa netto: 1kg

Kraj pochodzenia: Indie


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zakład prowadzi konfekcje produktów które zawierają gluten.

Produkt może zawierć alergeny typu: gluten, orzechy,

sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium