KOMOSA BIAŁA QUINOA 1KG
Opis
Komosa biała (ziarna) jest znana powszechnie jako ziarna lebiody.
Z ziarna komosy białej często pojawiają się w przepisach na wiosenne sałatki.
Komosę można wykorzystać do przygotowania naleśników i pierogów, lub jako dodatek do potraw ziemniaczanych i mięsnych.
Jest świetnym zamiennikiem kasz jęczmiennych i występuję w wielu przepisach kuchennych (dla przykładu ziarna komosy po zmieleniu mogą być używane do pieczenia chleba).
Wartości odżywcze na 100g
-
wartość energetyczna: 1490KJ/355kcal
-
tłuszcz: 5,5g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7g)
-
węglowodany: 57,8g
-
- w tym
-
cukry: 5,1g
-
błonnik: 6,8g
-
białko: 15,01g
-
sól: 0,02g
Zastosowanie: Przed ugotowaniem komosy dokładnie wypłucz ziarna. Nieoczyszczona quinoa pokryta jest saponiną, czyli substancją, która nadaje goryczki. W celu pozbycia się goryczy, umieść ziarna na sitku o drobnych oczkach i przelewaj zimną wodą, od czasu do czasu dokładnie mieszając.
Komosę gotujemy w proporcjach – 1:1,5 lub 1:2 Czyli 1 szklanka nasion (quinoa) na 1,5 lub 2 szklanki wody (wodę można zastąpić mlekiem lub wywarem warzywnym/mięsnym). Im mniej wody, tym większa sypkość komosy po ugotowaniu.
Masa netto: 1kg
Kraj pochodzenia: Indie
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów które zawierają gluten.
Produkt może zawierć alergeny typu: gluten, orzechy,
sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.