
Nasiona chia to rodzaj superfoods, który w ostatnich latach znacznie zyskał na popularności. Konsumenci doceniają je przede wszystkim za dużą ilość niezbędnego dla zdrowia białka, a także witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Niektórzy sądzą nawet, że regularne spożywanie nasion chia może chronić przed nowotworami? Czy to prawda? Sprawdźmy!
Nasiona chia - zdrowy składnik diety o bardzo dobrych właściwościach odżywczych
Nasiona chia pochodzą od szałwii hiszpańskiej, zwanej - w języku łacińskim - Salvia hispanica. Roślina ta jest blisko spokrewniona z miętą i co najważniejsze, jest bogata w ważne dla zdrowia substancje odżywcze. W skład nasion szałwii hiszpańskiej wchodzi m.in.:
- bardzo wysoka zawartość błonnika,
- tłuszcze omega-3, które wspomagają odchudzanie,
- minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor, cynk,
- witaminy - zwłaszcza z grupy B.
Nasiona chia zawierają też dużo substancji zwanych przeciwutleniaczami, których zadaniem jest spowalnianie procesu starzenia się organizmu, za który odpowiedzialne są wolne rodniki.
Nasiona chia - czy warto je spożywać? Jaka jest ich wartość odżywcza?
W kuchni nasiona chia są składnikiem wielu dań oraz przekąsek - również tych słodkich. Należy je spożywać w ilości nieprzekraczającej 15g masy nasion na dobę. W przeciwnym razie istnieje ryzyko wystąpienia powikłań ubocznych w postaci problemów trawiennych.
Jaki wpływ na zdrowie mają nasiona chia? Zacznijmy od tego, że wyróżniają się one bardzo niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że ich stosowanie powoduje uczucie sytości i jednocześnie przyspiesza procesy metaboliczne, polegające przede wszystkim na:
- efektywniejszemu przetwarzaniu substancji energetycznych w energię,
- aktywacji procesów odpowiedzialnych za spadek poziomu cukru we krwi,
- efektywniejszemu wchłanianiu ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
O skuteczności nasion chia świadczy fakt, że korzystali z nich już Aztekowie. Już w Ameryce prekolumbijskiej doceniono ich znaczenie, gdyż włączenie do diety bogatych w błonnik nasion dodawało energii i poprawiało jakość życia.
Wartości odżywcze nasion chia - dla 100 g produktu
O tym, dlaczego warto spożywać nasiona chia, świadczy poniższe zestawienie:
- wartość energetyczna nasion: 1924KJ/467 kcal,
- tłuszcz: 34g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,8g),
- węglowodany:<0,5g,
- cukry: 0g,
- błonnik: 34g,
- sól: 0,04g.
Tak bogaty skład nasion świadczy m.in. o tym, że można je wykorzystywać do przygotowywania wielu różnych dań, takich jak sałatki owocowe, zdrowie mieszanki śniadaniowe, puddingi, wypieki itd. Wystarczy użycie jednej łyżki nasion chia, aby w sposób znaczny poprawić walory odżywcze spożywanego posiłku.
Wpływ na zdrowie nasion chia - czy mogą one chronić przed nowotworami?
Nasiona chia to produkt roślinny, który zdecydowanie warto wprowadzić do swojego codziennego menu. Mają one bardzo pozytywny wpływ na organizm, gdyż biorą udział w procesach odpowiadających za stabilizację ciśnienia krwi, poziomu cukru, a także obniżenia cholesterolu i jego zmiany na tak ważne dla nas kwasy tłuszczowe omega-3. Nie można też zapominać, że nasiona chia to także znany i ceniony antyoksydant.
Czy jednak to wystarczy, aby zapobiec występowaniu chorób nowotworowych? Niestety nie przeprowadzono jednoznacznych badań, które miałyby to ustalić. Trzeba jednak pamiętać, że nasiona chia są bogate np. w błonnik, a także kwasy omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na procesy trawienne w naszym organizmie.
Przeciwwskazania i efekty uboczne co do stosowania nasion szałwii hiszpańskiej
Nasiona chia, które wyróżnia wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika, nie są polecane osobom, które cierpią na niektóre choroby przewlekłe, takie jak np. cukrzyca. Dotyczy to również osób, u których często występują problemy z prawidłowym wypróżnianiem.
Prozdrowotne właściwości nasion chia są wręcz nieocenione. Dlatego warto pamiętać o regularnym włączaniu ich do swej codziennej diety.