SUMAK 100G
Opis
Sumak jako przyprawa zdobywa coraz większe zainteresowaniu.
Jako przyprawa jest uniwersalna,
-
więc śmiało możemy ją zastosować w różnych dziedzinach kulinarnych.
Potrawom nadaje niesamowity smak, intensywność oraz kolor.
Przyprawa jest pozyskiwana z sumaku grabarskiego.
Sumak używany jest zazwyczaj w kuchni arabskiej coraz tureckiej,
To obowiązkowy składnik mieszanki przypraw za'atar
-
lecz coraz większe zainteresowanie znajduje w naszej kuchni.
Sumak ma kwaśny i cierpko-owocowy smak z wyczuwalną orzeźwiającą.
Sumak zastosuje do dań takich jak:
-
gulaszy mięsnych i warzywnych,
-
szaszłyków z mięsa,
-
owoców morza, gotowania ryżu,
-
grillowanych warzyw,
-
sałatek, dań z jajek,
-
deserów ze świeżych owoców.
Oraz do marynowania i nacierania różnych rodzajów mięsa i ryb,
Do dań gotowanych dodaje się go pod koniec gotowania
-
by nie uciekł smaki aromat zbyt szybko z potraw.
Jeżeli zastosujemy sumak do marynaty nada potrawom smak aromat oraz intensywny kolor.
Oprócz za’ataru można łączyć go z:
-
czosnkiem, tymiankiem,
-
kolendrą, miętą, natką pietruszki i kuminem.
A dodając do jogurtu naturalnego stworzymy niezapomniany sos lub dip.
Składniki: Sumak 100%
masa netto: 100g
Kraj pochodzenia: Turcja
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów które zawierają gluten.
Produkt może zawierć alergeny typu: gluten, orzechy,
sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.