RYŻ CZERWONY 1KG
Opis
Ryż czerwony to pełnoziarnisty ryż o naturalnym czerwonym zabarwieniu, które zawdzięcza obecności antocyjanów – związków roślinnych o silnych właściwościach przeciwutleniających.
Jest mniej popularny niż biały czy brązowy ryż, ale ceniony za swoje walory smakowe, zdrowotne i atrakcyjny wygląd na talerzu. Występuje głównie w krajach Azji, takich jak Tajlandia, Indie, czy na Madagaskarze.
Jest lekkostrawny dlatego też warto wprowadzić go do naszej diety. Zawiera więcej błonnika oraz wartości odżywczych niż ryż odmiany białej.
Jest na tyle uniwersalny, że można go jeść na zimno i na ciepło, zarówno na słodko, jak i potrawach wytrawnych.
Doskonale odnajduje się w potrawach warzywnych, mięsnych i rybnych.
Można go dodawać do dań obiadowych, sałatek czy tez zapiekanek.
Wartość Energetyczna: 1402KJ/335cal
-
tłuszcz: 2,4g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5g)
-
węglowodany: 72,4g
-
- w tym
-
cukier: 0,7g
-
błonnik: 0,0g
-
białko: 9,5g
-
sól: 0,01g
Składniki: Ryż czerwony 100%
Sposób przygotowania ryżu: ryż gotujemy w proporcjach 1 miarka ryżu na 2-2,5 miarki wody. Czas gotowania to około 35-40 minut. Aby skrócić proces, najlepiej wcześniej, przez 2-3 godziny, namaczać ziarna. Moczenie również sprawia, że składniki staja się łatwiej przyswajalne przez organizm. Po ugotowaniu ryż zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po przygotowaniu powinien być sypki, miękki oraz aromatyczny.
Masa: 1kg
Kraj Pochodzenia: Tajlandia
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów, które zawierają gluten. Produkt może zawierać alergeny typu: gluten, orzechy, sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.