RYŻ CZARNY 1KG
Opis
Ryż czarny w zasadzie ma ciemnofioletową barwę ziarna
-
a zarazem długi cienki kształt.
Jest lekkostrawny dlatego też warto
-
wprowadzić ryż czarny do naszej diety.
Ryż czarny ma charakterystyczny, delikatny aromat
-
dzięki czemu urozmaica swoim smakiem dania.
Jest na tyle uniwersalny, że można go jeść
-
na zimno i na ciepło, zarówno na słodko,
jak i potrawach wytrawnych.
Doskonale się odnajduje w potrawach:
-
warzywnych , mięsnych i rybnych
Można go dodawać do dań obiadowych sałatek czy tez zapiekanek.
Na bazie ryżu czarnego przyrządza się również klasyczne azjatyckie
dania gdzie na ryżu komponują się :
-
warzywa oraz mięso, czy gotowane jajka,
oraz sos który podkreśli głębokości smaku dań.
Wartość Energetyczna: 1402KJ/335cal
-
tłuszcz: 2,4g
-
-w tym
-
kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5g
-
węglowodany: 72,4g
-
- w tym
-
cukier: 0,7g
-
błonnik: 0,0g
-
białko: 9,5g
-
sól: 0,01g
Stadniki: Ryż czarny 100%
Sposób przygotowania ryżu:
-
Należy zostawać proporcje (2:1) oraz czas gotowania
(około 35-40 minut).
Aby skrócić proces, najlepiej wcześniej, przez 2-3 godziny, namaczać ziarna.
Moczenie również sprawia, że składniki staja się łatwiej przyswajalne przez organizm.
Ryż wrzucamy do zimnej wody w proporcjach 2/1,