RYŻ BASMATI 1KG
Opis
Ryż basmati ma delikatne i podłużne ziarna o śnieżnobiałej barwie.
-
Oraz wyczuwalny orzechowy smaku.
Podczas gotowania, jego ziarna stają się długie i sypkie.
Po przygotowaniu ma lekką, puszystą konsystencję.
Spełnia wymaganie w potrawach wytrawnych i słodkich.
Najlepiej pasuje do dań z:
-
drobiem, rybami i owocami morza.
Również znajdzie zastosowanie w zdrowych domowych
- deserach na mleku roślinnym czy pudding.
Ryż basmati posiada wiele wartości odżywczych, przez co jest bardzo zdrowy.
Zawiera błonnik oraz wiele witamin potrzebnych dla naszego organizmu.
Ryż po ugotowaniu może być długo przechowywany,
-
dzięki temu nabiera dodatkowych walorów smakowych.
Wartość Energetyczna: 1527KJ/367cal
-
tłuszcz: 0,7g
-
-w tym
-
kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g
-
węglowodany: 80g
-
- w tym
-
cukier: 0,1g
-
błonnik: 1,3
-
białko: 7,2g
sól: 0,01g
-
Składniki: Ryż Basmati 100%
Sposób przygotowania ryż:
-
Przed gotowaniem należny ryż moczyć przez ok.30 minut.
Po wymoczeniu płuczemy go zimną wodą, do momentu aż będzie czysta.
-
Gdy ryż jest już oczyszczony, można go zacząć gotować.
Ryż wrzucamy do zimnej wody w proporcjach 1,
-
Gdy woda jest wrząca ryż gotujemy przez około 10 minut.
Po ugotowaniu ryżu basmati zostawiamy pod przykryciem na 5 minut.
Po przygotowaniu powinien być sypki, miękki oraz aromatyczny.
Waga: 1kg
Kraj Pochodzenia: Pakistan