PEKTYNA 100G
Opis
Pektynę warto wykorzystywać w naszej kuchni ze
względu na zawartość w niej błonnika pokarmowego który
-
wchłaniając wodę nie czujemy głodu.
Produkt jest naturalny bez zapachu ale w smaku jest lekko słodkawy.
Dobrze rozpuszcza się wodzie dlatego też jest wykorzystywany do produkcji:
-
domowych dżemów, marmolad czy galaretek.
-
Skutecznie zagęści krem który chcemy przełożyć na tort czy ciasta.
Wartości odżywcze na 100g
-
wartość energetyczna: 1109KJ/ 265kcal
-
tłuszcz: 0g
-
w tym
-
kwasy tłuszczowe nasycone: 0g
-
węglowodany: 42g
-
cukry: 42g
-
błonnik:47g
-
białko: 0,5g
-
sól/sód: 1,4mg
Sposób użycia:
Jeśli chcemy uzyskać odpowiednio gęsty dżem:
-
Na kilogram owoców należy zastosować około 10-15 g pektyny owocowej.
-
Rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (o temperaturze nie przekraczającej 60 stopni), a następnie dodać do dżemu pod koniec gotowania.
-
Inną metodą jest zmieszanie pektyny z cukrem i dosypane do owoców w ostatniej fazie obróbki,
gdy są już miękkie. Oczywiście nie zapominając,
by cały czas intensywnie mieszać powstającą masę.
Tak dla ciekawości wyczytanej w którymś artykule :
„Pektynę owocową można też wykorzystać w inny sposób.
Chociażby dodając ją do ciasta chlebowego,
dzięki czemu wypiek stanie się elastyczny i odpowiednio miękki.”
Waga netto: 100g
Kraj Pochodzenia: Włochy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów które zawierają gluten.
Produkt może zawierć alergeny typu: gluten, orzechy,