PEKTYNA 100G

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 12,80 zł 12.80
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: -
Kod produktu: PEKTCYTJA0.1
Pin It

Opis

Pektynę warto wykorzystywać w naszej kuchni ze

względu na zawartość w niej błonnika pokarmowego który

  • wchłaniając wodę nie czujemy głodu.

Produkt jest naturalny bez zapachu ale w smaku jest lekko słodkawy.

Dobrze rozpuszcza się wodzie dlatego też jest wykorzystywany do produkcji:

  • domowych dżemów, marmolad czy galaretek.

  • Skutecznie zagęści krem który chcemy przełożyć na tort czy ciasta.

 

Wartości odżywcze na 100g

  • wartość energetyczna: 1109KJ/ 265kcal

  • tłuszcz: 0g

  • w tym

  • kwasy tłuszczowe nasycone: 0g

  • węglowodany: 42g

  • cukry: 42g

  • błonnik:47g

  • białko: 0,5g

  • sól/sód: 1,4mg

 

Sposób użycia:

Jeśli chcemy uzyskać odpowiednio gęsty dżem:

  1. Na kilogram owoców należy zastosować około 10-15 g pektyny owocowej.

  2. Rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (o temperaturze nie przekraczającej 60 stopni), a następnie dodać do dżemu pod koniec gotowania.

  3. Inną metodą jest zmieszanie pektyny z cukrem i dosypane do owoców w ostatniej fazie obróbki,

    gdy są już miękkie. Oczywiście nie zapominając,

    by cały czas intensywnie mieszać powstającą masę.

Tak dla ciekawości wyczytanej w którymś artykule :

„Pektynę owocową można też wykorzystać w inny sposób.

Chociażby dodając ją do ciasta chlebowego,

dzięki czemu wypiek stanie się elastyczny i odpowiednio miękki.”

 

Waga netto: 100g

Kraj Pochodzenia: Włochy

 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zakład prowadzi konfekcje produktów które zawierają gluten.

Produkt może zawierć alergeny typu: gluten, orzechy,

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium