PEKLOSÓL 1KG
Opis
W skład soli peklowej wchodzi zazwyczaj sól warzona (sól kuchenna) i azotyny lub azotany, zazwyczaj sodu i potasu. Peklosól pozwala na odprowadzenie z mięsa nadmiaru wody.
Dodatkowo sól przenika do wnętrza mięsa zatrzymując proces namnażania się bakterii.
Z tego powodu bardzo ważne jest, aby peklowaniu poddawać mięso świeże!
Mięso jest odpowiednio przygotowywane, a następnie moczone w solance.
Jako że sól peklowa nie nadaje się do spożycia, po peklowaniu należy mięso odsączyć, pozostawiając do odcieknięcia z nadmiar solanki.
UWAGA:
Sól jest substancją higroskopijną: towar należy chronić przed zawilgoceniem i zmoczeniem.
Nazwa chemiczna: Sodu Chlorek
Nazwa Handlowa: Chlorek sodu – Azotynowa sól peklująca, Azotynowa sól peklująca.
Synonimy: Sól peklująca, peklosól.
Wzór chemiczny: NACI
Masa netto: 1kg
Kraj pochodzenia: Polska
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów, które zawierają gluten. Produkt może zawierać alergeny typu: gluten, orzechy, orzechy ziemne, sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.