PEKLOSÓL 1KG
Opis
W skład soli peklowej wchodzi zazwyczaj sól warzona,
-
czyli kuchenna, i azotyny lub azotany, zazwyczaj sodu i potasu.
Przez zastosowanie peklosoli, odprowadzany jest z mięsa nadmiar wody.
Dodatkowo sól przenika do wnętrza mięsa
-
zatrzymując namnażanie bakterii.
Z tego powodu bardzo ważne jest
-
aby peklowaniu poddawać mięso świeże,
Mięso jest odpowiednio przygotowane,
-
a potem przez wyznaczony czas moczone w solance.
Jako że sól peklowa nie nadaje się do spożycia,
-
po peklowaniu należy mięso odsączyć,
pozostawiając do odcieknięcia z nadmiar solanki.
UWAGA:
Sól jest substancją higroskopijną;
towar należy chronić
przed zawilgoceniem i zmoczeniem.
Nazwa chemiczna: Sodu Chlorek
Nazwa Handlowa: Chlorek sodu – Azotynowa sól
peklująca, Azotynowa sól peklująca.
Synonimy: Sól peklująca, peklosól.
Wzór chemiczny: NACI
Wag netto: 1kg
Kraj pochodzenia: Polska
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów które zawierają gluten.
Produkt może zawierć alergeny typu: gluten, orzechy,
orzechy ziemne, sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.