KASZA JAGLANA 1KG
Opis
Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa.
Idealnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie czy podwieczorek.
Ugotujesz ją na wodzie lub mleku:
-
dodasz odrobinę miodu, owoce i bakalie
A otrzymasz pożywne danie i deser.
Kasza jaglana jest świetnym zamiennikiem:
-
makaronu, ziemniaków czy ryżu.
Jest składnikiem wielu potraw takich jak:
-
zup, zapiekanek oraz sałatek.
Wegetarianie i weganie wykorzystują kaszę jaglaną do:
-
wykonania sycących kotletów warzywnych.
Osoby będące na specjalistycznych dietach mogą używać kaszę
-
jaglana jako zamiennik do wielu potraw i deserów.
Wartość Energetyczna: 1598KJ/367cal
-
tłuszcz: 2,9g
-
-w tym
-
kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4g
-
węglowodany: 72,1g
-
- w tym
-
cukier: 0,4g
-
błonnik: 0,0g
-
białko: 10,0g
sól: 0,01g
Składniki: Kasza jaglana
Sposób przyrządzania:
Przykładowa proporcja:
• 1 szklanka kaszy jaglanej na 2,5 szklanki wody
• 1 łyżka stołowa oleju na 100 g kaszy jaglanej
1. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i oleju – zachowując proporcje co do ilości wody i kaszy.
2.Na sicie opłucz ziarna kaszy pod zimną bieżącą wodą – w ten sposób pozbywamy się jej goryczy.
3. Po dokładnym przepłukaniu kaszy, przelej jej ziarenka wrzącą wodą.
4. Do wody gotującej się w garnku przesyp przygotowaną kaszę jaglaną, wymieszaj ją delikatnie,
przykryj pokrywką i pozostaw na bardzo małym ogniu do czasu, gdy wsiąknie w nią cała woda to mniej
Ważne: aby uniknąć papki z kaszy jaglanej, nie mieszaj jej w trakcie gotowania.
5. Po wchłonięciu przez kaszę całej wody, wyłącz ogień i pozostaw kaszę jaglaną pod przykryciem na ok. 10 minut.
Waga: 1kg
Kraj Pochodzenia: Polska
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów które zawierają gluten.
Produkt może zawierć alergeny typu: gluten, orzechy,
sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.