Właściwości zdrowotne imbiru działają przeciwzapalnie sprawiając, że imbir może być z powodzeniem wykorzystywany jako środek wspomagający leczenie przeziębienia i grypy.
Działanie rozgrzewające imbiru, może być wykorzystane przy wyziębieniu organizmu.
Ale napój z imbirem ma mocny a zarazem ostry smak. Dlatego dla wielu osób, może nie przypasować do gustu, dlatego tez warto dodać do niego miód czy też cytrynę.
Napój z imbiru poleca się pić w przypadku bólu gardła.
Imbir stosowany jest nie tylko wspomagająco w leczeniu przeziębienia oraz łagodzenia objawów grypy, ale też jako składnik wzmacniająca odporność. Wiadomo, że przy obniżonej odporność szybciej możemy załapać infekcję typu przeziębienie czy tez grypę.
Dlatego też warto wieczorami wypijać rozgrzewający, napój z imbirem z domieszką miodu i cytryn.
Napój z imbirem, cytryną i miodem:
Składniki:
- świeżo zaparzona herbata
- imbir kandyzowany ( kostka-płatek)
- plasterek cytryny
- łyżeczka miodu
Należy pamiętać że po zaparzeniu herbaty, dodać do niej imbir oraz pozostałe składniki.