
Orzechy laskowe, lub jak kto woli, dojrzałe owoce leszczyny, to przysmak, który jest bardzo ceniony nad Wisłą. I choć najlepsze owoce krzewu leszczynowego pochodzą z Turcji, to również odmiany zbierane w Polsce cieszą się ogromną popularnością. Co warto wiedzieć na temat orzechów laskowych? Jakie są ich najważniejsze właściwości?
Czy orzechy laskowe są zdrowe? Jakie mają one wartości odżywcze?
Owoce leszczyny są bogate w różnego rodzaju substancje odżywcze. Uprawy orzechów laskowych cenione są przede wszystkim za dużą zawartość witaminy E, którą - nie bez przesady - nazywa się witaminą płodności oraz młodości.
Oprócz samej witaminy E, orzechy laskowe zawierają również wiele innych substancji odżywczych. Ich skład można scharakteryzować następująco (dla 100 g orzechów):
- wartość energetyczna 628 kcal,
- białko ogółem 14,95 g,
- węglowodany 16,70 g,
- tłuszcze 60,75 g,
- błonnik 9,7 g,
- witamina a 20 IU,
- tiamina (witamina b1) 0,643 mg,
- ryboflawina (witamina b2) 0,113 mg,
- niacyna (witamina b3) 1,9 mg,
- witamina b6 0,563 mg,
- kwas foliowy (witamina b9) 113 µg,
- witamina c 6,3 mg,
- witamina e 15,03 mg,
- witamina k 14,2 µg,
- wapń 114 mg,
- żelazo 4,7 mg,
- magnez 163 mg,
- fosfor 290 mg,
- potas 680 mg,
- cynk 2,45 mg.
Orzechy leszczyny - uprawa i zbieranie
Leszczyna to roślina, która najlepiej rośnie na słonecznych, aczkolwiek nie do końca eksponowanych stanowiskach. Krzew najlepiej wzrasta na glebach żyznych, przepuszczalnych, a także umiarkowanie wilgotnych.
Pielęgnując leszczynę, warto pamiętać o jej regularnym przycinaniu. W przeciwnym razie roślina nie zapewni tak wysokich plonów. Jeśli to możliwe, plantator powinien również regularnie nawozić leszczynę kompostem lub odpowiednimi nawozami organicznymi.
Orzechy laskowe należy zbierać przede wszystkim w słoneczne dni, gdy owoce są suche. W przeciwnym razie mogą one utracić swoje walory smakowe, a nawet pokryć się charakterystyczną pleśnią.
Często stosowaną praktyką jest suszenie orzechów laskowych w piekarniku. Ważne, aby proces ten odbywał się w stosunkowo niskiej temperaturze. W czasie pogodnych dni piekarnik można zastąpić naturalnym, intensywnym światłem słonecznym.
Uwaga! Orzechy laskowe to przekąska o bardzo ciekawych właściwościach smakowych, które zależą m.in. od jakości pielęgnacji. Roślinę warto też poddawać zabiegom polegającym na eliminacji szkodników, gdyż jest ona bardzo podatna na ich działanie.
Dlaczego warto kupować orzechy laskowe do domu? W jakich warunkach należy je przechowywać?
Wiemy już, że warto uprawiać i spożywać orzechy laskowe. Czy zatem można je potraktować jako równorzędny składnik kuchni? Jak najbardziej. Można je łączyć zarówno z potrawami słodkimi oraz deserami, a także daniami o smaku słonym i pikantnym. Orzechy sprawdzą się też w roli dodatku do wielu ciast i sałatek, a także dań, w których pierwsze skrzypce grają takie składniki jak białe mięso lub makarony. Bogate w kwasy omega-3 orzechy laskowe nadają się też do przyrządzania masła orzechowego domowej roboty, którym później można smarować kanapki.
Jak i gdzie przechowywać orzechy laskowe? Jeśli chcemy przygotować niewielki zapas orzechów do zastosowań kuchennych, warto je przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu. Ważne jest również to, aby zamykać je w pojemnikach, które nie są wyprodukowane z tworzywa sztucznego.
Jakie są przeciwwskazania dotyczące spożycia orzechów laskowych?
Orzechy włoskie są nie tylko zdrowe, ale i smaczne - o czym wie każdy, kto choć raz ich próbował. Duża zawartość zdrowych tłuszczów oraz witamin i minerałów z pewnością zachęca do ich konsumpcji. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy może sobie pozwolić na regularne spożywanie owoców leszczyny. Dotyczy to zwłaszcza osób, u których wykryto alergię na orzechy. U nich spożycie nawet niewielkiej ilości orzechów laskowych, może wiązać się z:
- uczuciem swędzenia, obrzęku i pieczenia w obrębie jamy ustnej,
- problemami z oddychaniem,
- wymiotami,
- zmianami skórnymi,
- biegunką.
Mimo swoich niewątpliwych korzyści dla zdrowia, orzechy laskowe nie są polecane osobom, u których występują problemy trawienne, w tym pacjentom po operacjach układu pokarmowego. Owoce leszczyny są ciężkostrawnym składnikiem diety, dlatego mogą u takich osób powodować bóle brzucha, wzdęcia, wymioty, nudności, a nawet zaparcia układu trawiennego.
Orzechy laskowe jako składnik diety - czy warto?
Czy zatem warto włączać orzechy laskowe do swej diety? Tak, jak najbardziej. Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B oraz witaminy E i potasu mogą one odegrać ważną rolę w zaopatrywaniu organizmu człowieka w niezbędne składniki odżywcze, które są mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Warto również łączyć je z owocami oraz innymi ważnymi dla zdrowia składnikami diety, w tym superfoods.
Reasumując, orzech laskowy jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do diety. I choć warto je spożywać w umiarkowanych ilościach, to jednak powinny być one nieodłącznym elementem diety każdego człowieka, u którego nie występują przeciwwskazania do ich spożycia.