OREGANO 1KG
Opis
Oregano to powszechnie znana i często wykorzystywana w sztuce kuchennej przyprawa. Świetnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Niewielu z nas wie, że to niezwykle aromatyczne ziele nazywane też bywa lebiodką pospolitą, a nawet dzikim majerankiem. Niemniej jednak jest to ta sama roślina i szerzej jest ona znana, jako oregano. Jakie właściwości ma to popularne zioło i gdzie jeszcze znajduje zastosowanie?
Oregano – właściwości
Origanum vulgare, czyli popularne oregano, to wyjątkowo aromatyczna przyprawa. Podnosi ona smak potraw, a jednocześnie korzystnie wpływa na proces trawienia i przyswajania wartości odżywczych dań, które zostały nim przyprawione. Oregano jest często wykorzystywanym i cenionym w kuchni ze względu na swój smak i aromat. Świetnie nadaje się do marynowania warzyw: bakłażana, cukinii, jak również do doprawiania zup lub gulaszy. Wraz z czosnkiem, tymiankiem, bazylią, czy też pietruszką, tworzy harmonijną mieszankę przypraw.
W Polsce oregano najczęściej jest kojarzone z daniami kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej.
Okazuje się jednak, że oregano nie tylko znajduje zastosowanie w kuchni. To także roślina lecznicza wykorzystywana w medycynie naturalnej. Jej walory były już znane i cenione w starożytnej Grecji. Wyjątkowe właściwości zdrowotne oregano wykorzystywał między innymi Hipokrates i Arystoteles. Dziś wiemy już, że w roślinie tej znajduje się mnóstwo różnorodny związków, które znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie. Szczególnie wysoko ceniony jest olejek z oregano. Pozyskuje się go w wyniku destylacji parą wodną świeżych, ale także suszonych roślin.
Olejek eteryczny pozyskiwany z oregano charakteryzuje się intensywnym zapachem i jest bogaty w naturalnie występujące związki, takie jak tymol i karwakrol. Ze względu na swoje właściwości aromatyczne i skład chemiczny, znajduje szerokie zastosowanie w aromaterapii, kosmetyce oraz przemyśle farmaceutycznym i spożywczym.
Może być stosowany jako składnik preparatów do inhalacji, mieszanek zapachowych oraz produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Wykorzystywany jest również jako dodatek do kosmetyków i środków czystości ze względu na swój intensywny, ziołowy aromat.
Olejek oregano bywa także używany w formulacjach technicznych i przemysłowych, np. jako składnik mieszanek zapachowych w produktach naturalnego pochodzenia.
Oregano to roślina ceniona zarówno w kulinariach, jak i w zastosowaniach przemysłowych – jej olejek eteryczny stanowi interesujący surowiec dla wielu gałęzi gospodarki.
Wartości odżywcze na 100g
-
wartość energetyczna: 1110KJ/265kcal
-
tłuszcz: 4,3g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,6g)
-
węglowodany: 26g
-
cukry: 4g
-
błonnik: 43g
-
białko: 9g
-
sól: 0,06g
Masa netto: 1kg
Kraj pochodzenia: Turcja
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów, które zawierają gluten. Produkt może zawierać alergeny typu: gluten, orzechy, orzechy ziemne, sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.