Suszone banany to przekąska coraz bardziej popularna wśród Polaków, zarówno ze względu na jej wygodne zapakowanie, jak i korzystne właściwości zdrowotne. Ale czy to tuczący smakołyk? Na początek warto zwrócić uwagę na składniki odżywcze suszonych bananów. Jest to owoc bogaty w węglowodany, błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały. W świeżym owocu mamy do czynienia głównie z cukrami prostymi, takimi jak fruktoza czy glukoza. W przypadku suszonych bananów proces suszenia sprawia, że ilość cukrów znacznie wzrasta, przez co jest to produkt bardziej kaloryczny. Dla porównania, 100 gramów świeżych bananów dostarcza około 90 kcal, a ta sama ilość suszonych bananów – nawet 320 kcal.
Wpływ na procesy metaboliczne
Suszone banany to węglowodany o szczytowym indeksie glikemicznym (IG), co oznacza, że mogą powodować szybki wzrost poziomu cukru we krwi. U osób zdrowych może to prowadzić do większego wydzielania insuliny i w rezultacie odkładania się tkanki tłuszczowej. Dlatego osoby dbające o linię powinny zachować ostrożność przy spożywaniu tego rodzaju produktów.
Czy suszone banany są tuczące? - odpowiedź
Wreszcie odpowiemy na pytanie, czy suszone banany tuczą? Odpowiedź brzmi - tak i nie. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób spożywamy ten produkt. Suszone banany są kaloryczne, ale jednocześnie bogate w błonnik oraz witaminy i minerały. Spożywane w umiarkowanych ilościach nie powinny prowadzić do tycia. Natomiast nadmierne jedzenie suszonych bananów może skutkować wzrostem masy ciała ze względu na ich wysoką kaloryczność oraz szczytowy indeks glikemiczny. Dlatego warto wprowadzać suszone banany do swojej diety z umiarem, obserwując jednocześnie reakcję organizmu i dostosowując spożycie do indywidualnych potrzeb.