
Mąka gryczana powstaje z mielenia ziaren gryki, rośliny pochodzącej z rodziny rdestowatych. W Polsce uprawiana jest głównie na terenach południowo-wschodnich. Mąka ta ma ciemniejszy kolor niż mąka pszenna i charakteryzuje się specyficznym, orzechowym smakiem. Jej struktura jest drobnoziarnista, a zapach nieco ziemisty. Pod względem wartości odżywczych bezglutenowa mąka gryczana wyróżnia się wysoką zawartością białka, błonnika oraz witamin i minerałów. Zawiera również niewielkie ilości tłuszczu i cukru. Ważnym aspektem jest to, że mąka gryczana może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania mąki gryczanej
Spożywanie mąki gryczanej przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Dzięki temu jest to doskonała alternatywa dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że mąka gryczana ma korzystny wpływ na układ trawienny. Błonnik reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej. Ponadto błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz wspiera kontrolowanie poziomu cukru.
Mąka gryczana jest bogata w witaminy z grupy B, zwłaszcza B2, B3 i B6, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, przemiany materii oraz produkcji energii w organizmie. Z kolei obecność minerałów takich jak magnez, potas czy żelazo sprawia, że mąka gryczana wspiera także układ krążenia oraz odporność organizmu.