
Superfoods, czyli inaczej superżywność, to naturalne produkty spożywcze, które bogate są w ważne dla zdrowia substancje odżywcze, w tym witaminy oraz mikroelementy. I choć lista tych artykułów jest bardzo szeroka, my skupimy się na dwóch podstawowych przykładach superfoods: chlorelli oraz spirulinie.
Superfood - lista superżywności, którą warto włączyć do swojej diety
Lista superfoods jest bardzo długa. Należą do nich m.in. jagody acai, quinoa, nasiona chia, siemię lniane oraz jagody goji. Każda z tych pozycji wyróżnia się bogatą zawartością mikroelementów oraz witamin, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Na tym jednak nie koniec. Listę superfoods warto bowiem uzupełnić o dwie ważne pozycje:
Każdy z tych suplementów ma pochodzenie naturalne i przynosi szereg korzyści dla zdrowia. W dalszej części artykułu opowiemy o każdym z nich.
Chlorella - zdrowy suplement diety bogaty w antyoksydanty i składniki odżywcze
Chlorella jest naturalnym suplementem diety, który można dodawać do żywności. Zawiera on białko, antyoksydanty, a także minerały i witaminy. Regularne stosowanie chlorelli może być bardzo pomocne w skutecznej detoksykacji organizmu. Jej zaletą jest m.in. to, że jest dostępna w różnych postaciach.
Atutem chlorelli jest również zdolność do wiązania metali ciężkich oraz wielu innych substancji toksycznych. Chlorella może również wesprzeć procesy odpowiedzialne za:
- szybszą przemianę materii,
- poprawę przepustowości naczyń krwionośnych,
- przyspieszanie trawienia,
- pozbycie się złogów i innych zanieczyszczeń,
- wzmocnienie odporności.
Chlorella nie wymaga przetwarzania. Można ją dodać np. do koktajli, jogurtów, wody, soków, a nawet owsianki. Suplement diety można również dodawać do sałatek oraz musli. Warto pamiętać, że mimo swego dobroczynnego wpływu na organizm, chlorella powinna być stosowana z umiarem. Dzięki temu nasze ciało (a zwłaszcza układ pokarmowy) łatwiej się do niej przyzwyczają.
W skład 100 g chlorelli wchodzi m.in.:
- 12,2 g tłuszczu,
- zaledwie 17 g węglowodanów,
- 12 g błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego,
- 53,8 g białka.
Spiruliny - polskie superfoods, które są łatwo przyswajalne przez organizm
Spirulina jest zaliczana do rodziny superfoods również ze względu na bogactwo zawartych w niej substancji odżywczych. Suplement ten może odgrywać dużą rolę w procesach obejmujących:
- wspieranie i stymulacja odporności,
- usuwanie toksyn z organizmu,
- wspomaganie mechanizmów odpowiedzialnych za odchudzanie,
- działania antyoksydacyjne.
Oznacza to, że regularne stosowanie spiruliny, może znacząco wesprzeć funkcjonowanie ważnych dla zdrowia narządów, takich jak nerki, elementy układu pokarmowego, a także serca i naczyń krwionośnych.
Dlaczego bogata w składniki odżywcze spirulina powinna znaleźć się w codziennej diecie?
Po pierwsze, spirulina jest suplementem diety, który jest bardzo bogaty w białko. Dzięki temu poleca się ją osobom, które na co dzień rezygnują z białka zwierzęcego i roślinnego, a zwłaszcza wegetarian i wegan.
Po drugie, wielopłaszczyznowe działanie spiruliny może również przekładać się na skuteczniejszą stymulację układu odpornościowego. Co ważne, aby uzyskać ten efekt, nie ma konieczności jej przetworzenia.
Po trzecie, regularne spożywanie spiruliny jako dodatku do różnych dań i przekąsek pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejszone zostaje prawdopodobieństwo wystąpienia chorób o podłożu naczyniowym.
Warto dodać, że u niektórych osób spirulina może doprowadzić do wzrostu wytrzymałości, a nawet zredukować zmęczenie. Zjawisko to jest skutkiem przyspieszenia metabolizmu, którego skutkiem jest wzrost tempa spalania substancji energetycznych. Co ważne, tak jak w przypadku chlorelli, również spirulinę należy stosować począwszy od małych ilości. Dzięki temu będzie ona stopniowo wpływać na funkcjonowanie organizmu człowieka.
W skład spiruliny wchodzi m.in.:
- 7,7 g tłuszczu,
- 3,6 g błonnika,
- 57,5 g białka.
Dlaczego spirulina i chlorella to super zdrowe produkty, które mogą być alternatywą dla jagód acai i nasion chia?
Podsumujmy: nie należy deprecjonować roli, jaką w naszej diecie mogą pełnić tzw. superfoods. Jagody, siemię lniane, a także nasiona chia wyróżnia wysoka zawartość ważnych dla zdrowia substancji prozdrowotnych, a zarazem niska zawartość tłuszczu i węglowodanów. To idealna propozycja dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety więcej witamin i mikroelementów, takich jak żelazo, wapń, magnez i wiele innych. Nie można jednak zapominać, że zarówno spirulina, jak i chlorella są produktami o bardzo szerokim zastosowaniu. Każdy z nich posiada wyjątkowe właściwości odżywcze. Co więcej, z powodzeniem można je dodawać do takich produktów jak komosa ryżowa, jogurt lub sałatka warzywna.
Spirulina i chlorella to przykłady superfoods, które znacząco wpływają na jakość diety. Dzięki nim nawet powszednie potrawy zyskują wyjątkowe, prozdrowotne właściwości. I właśnie dlatego warto je włączyć do codziennego menu.