PEKTYNA 1KG
Opis
Pektyna jest produktem naturalnym pozbawionym zapachu, jednak o lekko słodkawym smaku. Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który pomaga w ograniczeniu uczucia głodu.
Dobrze rozpuszcza się wodzie, dlatego idealnie nadaje się do produkcji:
- domowych dżemów, marmolad czy galaretek.
-
zagęszczania kremów do ciast i tortów.
Wartości odżywcze na 100g
-
wartość energetyczna: 1109KJ/ 265kcal
-
tłuszcz: 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g)
-
węglowodany: 42g
-
cukry: 42g
-
błonnik:47g
-
białko: 0,5g
-
sól/sód: 1,4mg
Sposób użycia:
Przy przygotowaniu gęstego dżemu:
-
Na kilogram owoców należy zastosować około 10-15 g pektyny owocowej.
-
Rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (o temperaturze nie przekraczającej 60 stopni), a następnie dodać do dżemu pod koniec gotowania.
-
Inną metodą jest zmieszanie pektyny z cukrem i dosypanie do owoców w ostatniej fazie obróbki, gdy są już miękkie. Oczywiście nie zapominając, by cały czas intensywnie mieszać powstającą masę.
Ciekawostka.
„Pektynę owocową można też wykorzystać w inny sposób. Chociażby dodając ją do ciasta chlebowego, dzięki czemu wypiek stanie się elastyczny i odpowiednio miękki.”
Masa netto: 1kg
Kraj Pochodzenia: Włochy
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów które zawierają gluten. Produkt może zawierać alergeny typu: gluten, orzechy, orzechy ziemne, sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.