ORZECHY MACADAMIA (MAKADAMIA) 100G
Opis
Orzechy macadamia (makadamia) znane są ze swoich właściwości zdrowotnych i walorów smakowych. Charakteryzują się delikatnym, maślanym smakiem.
Orzechy macadamia zawierają dużą ilość tłuszczów, z czego większość stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie.
Drzewa makadamia należą do rodziny srebrnikowatych i pochodzą pierwotnie z Australii. Największe uprawy znajdują się w Afryce Południowej. Ich orzeszki są okrągłe, z miąższem o kolorze od kremowego do jasnożółtego, mniej więcej szerokości kciuka. Wnętrze chroni wyjątkowo twarda łupina, co jest zrozumiałe. Takie owoce to dla rośliny skarb, a dla ludzi – pożywny pokarm. Ich łuskanie jest na tyle kłopotliwe, że w sprzedaży dostępne są zazwyczaj już rozłupane.
Walory zdrowotne i zastosowania orzechów macadamia
Orzechy makadamia mają wyższy poziom tłuszczów niż orzechy włoskie czy laskowe, co czyni je bardzo kalorycznymi. Jednak rzadko zdarza się, aby były tak tuczące, jak słodycze. To dlatego, że są dość twarde i mało słodkie, więc po prostu trudno jest zjeść ich większą ilość. Przy okazji zawierają wysokie poziomy magnezu i manganu oraz witaminę B6. Bogactwo kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz brak cholesterolu sprawia, że także frakcja tłuszczy jest zdrowa. Nic więc dziwnego, że orzechy makadamia znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością.
Bardzo niska zawartość wody sprawia, że do przechowywania tych orzechów nie potrzeba żadnych konserwantów, tylko suchego miejsca. Najlepiej pozostawić je w oryginalnym opakowaniu, a jeśli przesypać, to do pojemnika ze szczelną pokrywką. Kulinarne ich zastosowania są zbliżone do innych orzechów. Świetnie sprawdzają się jako zdrowa, sycąca przekąska, lub dodatek do owsianki czy granoli. Można siekać je drobno i użyć jako chrupiący dodatek do sałatek lub panierek mięsnych. W pewnych sytuacjach zastępują bułkę tartą, np. dla osób nadwrażliwych na gluten. Makadamia w całości lub po zmieleniu sprawdza się jako dodatek do ciast (szczególnie typu brownie), pieczywa (np. chleba bananowego), ciasteczek czy aromatycznych deserów. Może być dodatkiem do mieszanek bakaliowych. Nadaje się do zrobienia pesto i masła orzechowego.
1 orzech makadamia waży ok. 3 g i dostarcza niecałe 22 kcal.
Orzechy makadamia – przeciwwskazania: alergia na orzechy, osoby na diecie odchudzającej, osoby z problemami trawiennymi. Psy – orzechy makadamia są dla nich toksyczne! Nie należy dopuszczać, aby zwierzę zjadło ich większą ilość.
Współpraca B2B
Zapraszamy do współpracy również firmy i dystrybutorów. Oferujemy sprzedaż orzechów makadamia (również w formie łamanej) w dużych ilościach, w opakowaniach hurtowych dostosowanych do potrzeb klientów biznesowych. Stałe dostawy, elastyczne warunki i atrakcyjne ceny sprawiają, że nasza oferta jest szczególnie korzystna dla sklepów ze zdrową żywnością, cukierni, piekarni, producentów słodyczy, firm cateringowych, restauracji oraz hurtowni poszukujących wysokiej jakości orzechów do dalszego wykorzystania w produkcji.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 3163 kJ/753 kcal
- tłuszcz: 75,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 12,1 g)
- węglowodany: 5,6 g
- cukry: 4,6 g
- błonnik: 8,6 g
- białko: 7,9 g
- sól: 0,01 g
Masa netto:100g
Kraj pochodzenia: Australia, KENIA
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów, które zawierają gluten.
Produkt może zawierać alergeny typu: gluten, orzechy, sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.

