MATCHA ZIELONA HERBATA PROSZEK 500G
Opis
Zielona herbata MACHTA uzyskiwana jest z liści Tencha
-
liście krzewów specjalnie są ocieniane matami.
Matcha to bogate źródło antyoksydantów i innych dobroczynnych składników.
Matcha zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm,
-
reguluje przemianę materii i przyspiesza spalanie tłuszczu
Machta jest sproszkowana, zostaje praktycznie
-
w całości przyswojona w czasie picia naparu.
Dzięki temu matcha ma działanie kilkukrotnie silniejsze
od tradycyjnego naparu z zielonej herbaty.
Jak przyrządzić herbatę MACHTE?
Wiele osób używa do zaparzania herbaty miotełki zwanej chasen i bambusową łyżeczkę do nakładania matchy (chashaku).
Na szczęście matche można zaparzyć również z wykorzystaniem przedmiotów, znajdujących się w niemal każdej kuchni: miseczki i zwykłej łyżeczki (ewentualnie ręcznego spieniacza do mleka).
Jak zatem parzyć matche ?
-
Płaską łyżeczkę herbacianego proszku należy wsypać do miseczki.
-
Następnie herbatę zalewa się wodą o temperaturze 70-80 C
Absolutnie nie można do tego celu używać wrzątku!
-
Mieszankę trzeba wymieszać szybkimi ruchami aż do pojawienia się na powierzchni herbaty delikatnej pianki.
-
Tradycyjnie używa się do tego miotełki, jeśli jednak nie posiadasz specjalnego zestawu do parzenia matchy, możesz wykorzystać łyżeczkę lub ręczny spieniacz do mleka.
Matcha ma specyficzny, intensywny smak,
-
który nie każdemu przypadnie do gusty.
Można go nieco złagodzić, dodając do herbaty miód lub w ostateczności łyżeczkę cukru.
Lub sporządzić również matcha latte,
- czyli zielona herbata na spienionym mleku.
Składniki: Matcha proszek
Waga netto: 500G
Kraj Pochodzenia: Chiny
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów które zawierają gluten.
Produkt może zawierć alergeny typu: gluten, orzechy,
sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.