CYNAMON MIELONY CEJLOŃSKI 1KG
Opis
Cynamon cejloński nadaje potrawom intensywny, słodkawo - korzenny smak. W odróżnieniu od cynamonu, cynamon cejloński pochodzi z Cejlonu (obecnie Sri Lanka) i Madagaskaru, a uzyskuje się go z kory drzew wiecznie zielonych. Charakteryzuje go bardziej wyrafinowany i delikatny smak.
Może być używany do wyrobów cukierniczych, słodkich potraw z ryżu, deserów na bazie jabłek, jako aromatyczny dodatek do porannej owsianki.
Idealnie komponuje się z jabłkiem, nadając intensywny smak produktom cukierniczym.
Jest również jednym z głównych składników tradycyjnych pierników przygotowywanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia,
Cynamon można wykorzystać do przygotowania grzanego wina lub niektórych mieszanek przypraw azjatyckich (curry, garam masala, przyprawa pięciu smaków).
Jego niewielkie ilości zaskakująco dobrze sprawdzają się w potrawach z baraniny czy gulaszu.
Wartości odżywcze na 100g
-
wartość energetyczna: 1053KJ/225kcal
-
tłuszcz: 3,19g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,65g)
-
węglowodany: 25,55g
-
cukry: 2,17g
-
błonnik: 54,3g
-
białko: 4g
-
sól: 0,03g
Masa netto: 1kg
Kraj pochodzenia: Madagaskar
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów, które zawierają gluten.
Produkt może zawierać alergeny typu: gluten, orzechy,
sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.