AMARANTUS POPPING EKSPANDOWANY 250G
Opis
Amarantus ekspandowany (popping) to ziarna szarłatu wyrosłego. Amarantus ekspandowany to wyrób poddany obróbce cieplnej, w postaci prażenia.
Jest niedocenionym źródłem wysokiej jakości białka i minerałów.
Jest również niskokaloryczny.
Jako źródło wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, doskonale sprawdza się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Weganie robią z niego vega kotlety, pasztety.
Amarantus dodajemy do sosów, jogurtów, płatków śniadaniowych czy deserów.
Osoby będące na specjalistycznych dietach używają amarantusa jako zamiennika do potraw.
Nasz przykład na świetną przekąskę
Tosty francuskie na słodko:
Składniki:
1łyżka amarantusa ekspandowanego,
pół szklanki mleka roślinnego,
pół banana,
listki mięty,
łyżka płatków zbożowych,
jajko,
kilka kromek chleba tostowego.
Sposób przygotowania:
-
Wlej mleko do miski. Dodaj jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Dodaj amarantus ekspandowany i płatki zbożowe.
-
Rozgnieć widelcem banan i dodaj go do mieszanki.
-
Porwij listki mięty i również je dodaj do całości.
-
Namocz kromki w mieszance i usmaż z obu stron, nie dodając tłuszczu.
-
Dodatkowo możesz wykorzystać foremki do ciasta i uformować kromki w ciekawe kształty.
Składniki: 100% amarantus popping ekspandowny
Kraj Pochodzenia: Polska
Masa netto: 250g
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów które zawierają gluten.
Produkt może zawierać alergeny typu: gluten, orzechy,
sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.