AGAR AGAR 1KG
Opis
Agar (agar-agar) to naturalny, bezsmakowy środek żelujący i stabilizujący pochodzenia roślinnego.
Agar pozyskuje się dzięki krasnorostom (glonom). Jest bezbarwny, bezzapachowy i bezsmakowy.
Często wybierany jako zdrowszy zamiennik żelatyny, zwłaszcza przez osoby będące na diecie wegańskiej i wegeteriańskiej.
Z powodzeniem zastępuje żelatynę przy produkcji słodyczy i innych produktów spożywczych.
Doskonale nadaje się do ciast, galaretek, domowego sernika na zimno, panna cotty, dżemów i konfitury.
Sposób użycia:
-
Agar w ilości około 1 łyżeczki (5ml) na 500 ml płynu dodajemy do ciepłego wywaru (soku, owoców, mleka, bulionu lub innego płynu).
-
Następnie zagotowujemy i odstawiamy.
-
Łączymy z pozostałymi składnikami potrawy, przetworów.
-
Odstawiamy do ostudzenia.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów, które zawierają gluten.
Produkt może zawierać alergeny typu: gluten, orzechy,
sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.