Cena
-
od
do
Ryż
RYŻ BASMATI 1KG
Ryż basmati ma delikatne i podłużne ziarna o śnieżnobiałej barwie.
-
Oraz wyczuwalny orzechowy smaku.
Podczas gotowania, jego ziarna stają się długie i sypkie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
RYŻ BIAŁY DŁUGOZIARNISTY 1KG
Ryż biały długoziarnisty ma delikatna jasną barwię
I dlatego ze względu na swój kształt i smak najchętniej ryży
-
dodawany jest do deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
RYŻ BRĄZOWY NATURALNY DŁUGO ZIARNISTY 1KG
Ryż brązowy powstaje z tych samych ziaren co ryż biały,
-
lecz w inny sposób go się przygotowuje.
Uzyskiwany jest poprzez tylko częściowe oddzielenie zewnętrznej łuski
z ziarna bezpośrednio po zbiorze, co pozwala na otrzymanie produktu
bardziej naturalnego, pełnoziarnistego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
RYŻ CZARNY 1KG
Ryż czarny w zasadzie ma ciemnofioletową barwę ziarna
-
a zarazem długi cienki kształt.
Jest lekkostrawny dlatego też warto
-
wprowadzić ryż czarny do naszej diety.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
RYŻ CZERWONY 1KG
Ryż czerwony mam ciemnoczerwoną barwę
-
a zarazem długie cienkie ziarna.
Jest lekkostrawny dlatego też warto
-
wprowadzić ryż czerwony do naszej diety.
-
Zawiera więcej błonnika oraz wartości odżywczych
niż ryże odmiany białej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
RYŻ DO SUSHI 1KG
Ryż okrągły nosi również nazwę ryżu do sushi oraz ryżu risotto
-
mam charakterystyczne ziarna są mniejsze o kształcie okrągłym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
RYŻ JAŚMINOWY 1KG
Ryż jaśminowy ma delikatna jasną barwię
-
o kwiatowym jaśminowym zapychaku.
I dlatego ze względu na swój zapach najchętniej ryży
-
dodawany jest do deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
RYŻ PARABOLICZNY 1KG
Wiele osób nazywa ryż paraboliczny - „parboiled”.
Określa to proces któremu został poddany ryż
Jest to jego obróbka termiczna za pomocą pary wodnej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż (Oryza sativa) to roślina z rodziny wiechlinowatych, która swoje korzenie ma w Azji Południowo-Wschodniej. Wyhodowany przez człowieka ponad 5000 lat temu, szybko stał się jednym z głównych źródeł pożywienia dla większości społeczeństw wschodniej części globu. W Polsce ryż pojawił się w XVII wieku za sprawą obfitości handlu z dalekimi krajami. Na rynku dostępne są różne rodzaje ryżu, których właściwości kulinarne zależą od długości ziarna, zawartości skrobi oraz sposobu obróbki. Wśród nich wyróżnić można między innymi ryż długoziarnisty (np. dostępny w naszym sklepie internetowym ryż basmati, średnioziarnisty oraz krótkoziarnisty (np. sushi, ryż okrągły). Każda z odmian nadaje się do innych potraw i ma swoje specyficzne właściwości smakowe oraz teksturalne.
Sposoby przyrządzania ryżu
Podczas przygotowywania ryżu warto pamiętać o kilku zasadach. Ryż należy dokładnie wymoczyć i opłukać przed gotowaniem, aby pozbyć się nadmiaru skrobi i ewentualnych zanieczyszczeń. Długość czasu gotowania zależy od rodzaju ryżu – średnio wynosi ona 10–20 minut. Ważne jest także stosowanie odpowiednich proporcji między ryżem a wodą (zwykle 2 części wody na 1 część ryżu).