



Cena
-
od
do
Akcesoria do przygotowywania wędlin i dodatki kuchenne do mięsa
Przygotowywanie własnych wędlin w domu to zarówno pasja, jak i sposób na zdrowsze oraz smaczniejsze przysmaki. Aby jednak cały proces przebiegał sprawnie, niezbędne są odpowiednie akcesoria do przygotowywania wędlin oraz dodatki do mięsa, które ułatwią pracę i pozwolą uzyskać oczekiwany efekt.
Co mamy w ofercie?
Własnoręczny wyrób wędlin wymaga zakupu kilku niezbędnych akcesoriów. W ofercie mamy wszystko, co potrzebne:
- sól himalajską gruboziarnistą,
- noże,
- jelita,
- siatki do formowania szynek i baleronów,
- przędzę — nazywaną również sznurkiem czy nitką wędliniarską,
Jednym z pierwszych aspektów, na które trzeba zwrócić uwagę, przygotowując się do produkcji wędlin, są jelita. To właśnie w nich umieszczane jest mięso, które następnie zostaje poddane wędzeniu czy parzeniu. Na rynku dostępne są zarówno jelita naturalne, jak i syntetyczne. Sprzedawane przez na jelita naturalne pochodzą z trzewi zwierząt (głównie wieprzowych lub wołowych), a ich zaletą jest doskonały smak oraz wyjątkowo delikatna struktura. Przed użyciem należy je dokładnie wymoczyć i oczyścić, a po napełnieniu mięsem – zasznurować.