KURKUMA MIELONA 1KG
Opis
Kurkuma jest rodzajem byliny z rodziny roślin imbirowatych. Ta popularna przyprawa pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej.
W kuchni może być wykorzystywana jako samodzielna przyprawa, ale też jako składnik mieszanek przyprawowych, m. in. curry.
Kurkuma mielona dodaje aromatu i koloru potrawom duszonym, zupom (doda złocistego koloru naszemu tradycyjnemu rosołowi), i ryżowi. Również daniom warzywnym, daniom z jagnięciny czy cielęciny.
Sprawdzi się w potrawach z drobiu, ryb i owoców morza. Doskonale komponuje się z potrawami z fasoli i soczewicy, jest idealnym barwnikiem makaronu czy ciasta drożdżowego.
W połączeniu z miodem może być wykorzystana do deserów.
Wartość kaloryczna: ok. 312 kcal,
Białko: ok. 9–10 g,
Tłuszcze: ok. 3–4 g (w tym tłuszcze nasycone: ok. 1 g),
Węglowodany: ok. 67 g (w tym cukry: ok. 3 g),
Błonnik pokarmowy: ok. 22 g
Masa netto: 1kg
Dystrybutor: Wibial
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zakład prowadzi konfekcje produktów, które zawierają gluten. Produkt może zawierać alergeny typu: gluten, orzechy, sezam, seler, soja, dwutlenek siarki, gorczyca.
Pochodzenie kurkumy
Kurkuma jest przyprawą pochodzącą z Indii. To właśnie tam znajduje się obecnie najwięcej plantacji tej rośliny. Korzeń kurkumy przypomina nieco imbir, chociaż jest mniejszy, a po przekrojeniu ukazuje pomarańczowe wnętrze. Przyprawa ta stosowana jest często w kuchni marokańskiej czy kuchni indyjskiej. Kurkuma nadaje potrawom intensywny kolor oraz orientalny smak i aromat. Pierwsze wzmianki o tej przyprawie datuje się na 600 r. p.n.e., natomiast ok. 700 r. n.e. kurkuma pojawiła się w Chinach.
Kurkuma – skład
Proszek kurkumy zawiera w sobie nawet 300 związków chemicznych. Do tych najcenniejszych dla zdrowia człowieka należą między innymi:
- witamina C,
- wapń,
- błonnik,
- żelazo,
- niacyna,
- fosfor,
- potas,
- cynk,
- magnez.
Działanie zdrowotne zawdzięcza ona zwłaszcza kurkuminoidom, a w szczególności kurkuminie. To główny składnik tej przyprawy, który cechuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Stanowi on też naturalny barwnik, który odpowiada za żółty kolor tej przyprawy.
Jak stosować kurkumę?
Jak zwiększyć przyswajalność kurkuminy? Niestety, kurkumina jest bardzo słabo wchłaniania do krwioobiegu. Aby poprawić jej działanie lecznice, należy zadbać o poprawę absorpcji tej substancji. W tym celu naukowcy zalecają spożywanie kurkumy wraz z czarnym pieprzem, zdrowymi tłuszczami czy kwercetyną. Ponadto warto dodawać ją do ciepłych dań, gdyż wysoka temperatura zwiększa rozpuszczalność kurkuminy, wspierając jej lepszą wchłanialność przez organizm.
Zastosowanie kurkumy w kuchni
Jak wykorzystać kurkumę w kuchni? Kurkuma mielona stanowi świetny dodatek do dań z ryżem, warzywami, rybami, drobiem czy owocami morza. Można nią wzbogacać makarony, dania mięsne, zupy czy sosy. Sprawdzi się też do przygotowywania napojów czy potraw słodkich. Kurkuma mielona stosowana jako barwnik przyda się np. do barwienia ciast, omletów placków. Świetnie komponuje się z potrawami indyjskimi, a zwłaszcza z popularnym curry.