
Kluczowe wnioski
Dobór mąki do domowego pieczenia chleba zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji smakowych oraz poziomu doświadczenia. Początkującym poleca się mąkę pszenną typ 500 lub 650, a bardziej zaawansowanym – pszenną 750 czy żytnią 720 i 2000. Klasyczny chleb wiejski najlepiej wypiekać z mieszanki mąki pszennej i żytniej (w proporcji 60:40). Osoby szukające alternatyw mogą sięgnąć po mąkę orkiszową (typ 1100), graham (typ 1850) lub bezglutenowe: gryczaną, jaglaną i ryżową. Kluczem do udanego wypieku jest nie tylko dobór odpowiedniej mąki, ale także umiejętne łączenie typów i – w razie potrzeby – dodanie spulchniacza.
Szukasz idealnej mąki do pieczenia domowego chleba? Marzą Ci się smaczne wypieki, których skład opracowujesz sam? Jeśli tak, to koniecznie przeczytaj poniższy poradnik, w którym omówimy, czym różnią się od siebie poszczególne typy mąki, a także która jej odmiana będzie najlepsza do domowych wypieków.
Jakie są najlepsze odmiany i typy mąki na chleb?
Nietrudno zauważyć, że w sprzedaży można znaleźć wiele różnych odmian mąki, które można wykorzystać do wypieku chleba. Każda z nich ma nieco inne właściwości, co oznacza, że można dzięki niej przygotować różne odmiany chleba (np. razowy, pszenny, żytni).
Dobór mąki zależy przede wszystkim od... Twoich preferencji. To Ty decydujesz, czy do przygotowania wypieków chcesz użyć mąki razowej, pszennej lub kukurydzianej. Pamiętaj jednak o jednej, prostej zasadzie. Jeśli już używasz do wypieku pieczywa składników wyższych typów, to koniecznie dosyp do nich odrobinę mąki w zakresie pomiędzy typem 550 a typem 650. Konieczne może też okazać się dodanie spulchniacza, dzięki któremu wypiek nie będzie rozpadał się w trakcie krojenia.
Mąka pszenna - czy można z niej upiec chleb?
Mąka pszenna to popularny składnik wielu chlebów. Niektórzy sądzą nawet, że jest to najlepsza mąka do pieczenia chleba. Warto jednak podkreślić, że do wypieku pieczywa przez początkujących miłośników domowego chleba, najlepsze będą odmiany typu 500 i 650, gdyż zawierają one wystarczającą ilość glutenu. Jeśli jednak jesteś bardziej doświadczony, postaw na mąkę pszenną typu 750. Jest ona wystarczająco elastyczna, dzięki czemu powstałe z niej bułki i chleby są lekkie i delikatne w smaku. Zastosowanie mąki typu 750 wymaga jednak dłuższego urabiania i użycia wspomnianego wcześniej spulchniacza.
Żytnia mąka do chleba - co warto o niej wiedzieć?
Chleb z mąki żytniej z pewnością przypadnie do gustu osobom, które preferują zdrowe odżywianie i stawiają na wypieki pełne wartości odżywczych. Mąka żytnia jest m.in. bogata w:
- witaminy z grupy B,
- składniki mineralne,
- błonnik.
Do wypieku chleba na mące żytniej należy się zaopatrzyć w typ 720. Sprawdzi się on zarówno podczas przygotowania tradycyjnego chleba, jak i wypieków na zakwasie.
Profesjonalistom polecamy pełnoziarnistą mąkę żytnią typu 2000. Przygotowane z niej pieczywo łączy w sobie wyjątkowy smak oraz bogactwo otrębów i witamin. Mąka 2000 nadaje się też do przygotowania żurku na zakwasie. To idealny wybór dla osób, które chcą w zaciszu swojego domu przygotować alternatywę dla chleba razowego.
Mąka żytnia i pszenna - idealna do wypieku chleba wiejskiego
Jaka będzie najlepsza mąka na chleb staropolski? Jeśli marzysz o samodzielnym wypieku tradycyjnego, wiejskiego chleba, połącz ze sobą:
- mąkę pszenną typu 750,
- mąkę żytnią typu 720.
Łącząc ze sobą obydwa składniki, pamiętaj że powinny być one zmieszane w odpowiednich proporcjach. My ze swej strony polecamy zestawienie 60% mąki pszennej i 40% mąki żytniej. Dzięki temu chleb, który samodzielnie wypieczesz, będzie wyróżniał się kruchą skórką i miękkim, pulchnym wnętrzem.
Najlepsza mąka na chleb orkiszowy, graham oraz pieczywo bezglutenowe
Dobrej jakości masa chlebowa nie musi powstać wyłącznie z mąki pszennej lub żytniej. Wręcz przeciwnie - w sprzedaży można znaleźć wiele różnych rodzajów mąk, które pozwolą cieszyć się unikatowym smakiem pieczywa, a nawet umożliwią przygotowanie wypieków bez glutenu.
Mąka graham
Do wypieku chleba graham należy wybrać mąkę o tej samej nazwie - graham typ 1850. Dzięki niej wypieczony chleb będzie bogaty w błonnik oraz wiele innych składników odżywczych. Warto dodać, że specjalna technika mielenia ziaren sprawia, że mąka ta zachowuje w swoim kładzie wszystko co niezbędne dla zdrowia.
Mąka orkiszowa
Do wypieku chleba orkiszowego niezbędna będzie mąka orkiszowa, która powstaje podczas mielenia ziaren pszenicy orkiszu. Dzięki temu ilość zawartych w niej składników odżywczych jest wyższa niż w mące pszennej. Wybierając odpowiednią mąkę do wypieku chleba, warto postawić na typ 1100, który sprawi, że chleb orkiszowy zyska ciekawą konsystencję i chrupiącą skórkę.
Chleb bezglutenowy
Do pieczenia domowego pieczywa bezglutenowego, warto wykorzystać mąkę gryczaną, jaglaną oraz ryżową. Aby jednak domowej roboty chleb i bułki zyskały odpowiedni smak i konsystencję, trzeba mieszać ze sobą różne rodzaje mąk. Wiele osób obawia się, że proces wypieku domowego chleba bezglutenowego jest skomplikowany, a sama jakość pieczywa pozostawia wiele do życzenia. Nic bardziej mylnego, gdyż właśnie dzięki niestandardowym rodzajom mąki można przygotować z niej chleb o zróżnicowanym smaku.
Rodzaj mąki | Typ | Zastosowanie | Cechy |
---|---|---|---|
Pszenna | 500, 650 | Dla początkujących, klasyczne chleby | Dobra zawartość glutenu, łatwa w użyciu |
Pszenna | 750 | Chleby lekkie, bułki | Elastyczna, wymaga dłuższego wyrabiania i spulchniacza |
Żytnia | 720 | Chleby tradycyjne, na zakwasie | Wartościowa, zawiera błonnik i witaminy z grupy B |
Żytnia pełnoziarnista | 2000 | Chleb razowy, żurek | Bogata w otręby i składniki mineralne |
Mieszanka pszennej i żytniej | 750 (pszenna), 720 (żytnia) | Chleb wiejski, staropolski | 60% pszenna, 40% żytnia – krucha skórka, pulchne wnętrze |
Graham | 1850 | Chleb graham | Bogata w błonnik, technika mielenia zachowuje składniki odżywcze |
Orkiszowa | 1100 | Chleb orkiszowy | Więcej składników odżywczych niż mąka pszenna, chrupiąca skórka |
Bezglutenowe | – | Chleb bezglutenowy | Mieszanki mąki gryczanej, jaglanej i ryżowej dla lepszej konsystencji |
Podsumowanie mąk do pieczenia chleba
Chcesz przygotować chleb w zaciszu własnego domu? Zacznij od odpowiedniej mąki. Jeśli nie masz doświadczenia, zacznij od wypieku chleba mieszanego lub od zwykłej mąki pszennej. Z biegiem czasu możesz przystąpić do wypieku chleba w domu na bazie mąki orkiszowej, graham, a nawet ryżowej oraz gryczanej. Pamiętaj, że domowy chleb zawsze smakuje najlepiej, a jego aromatu nie da się porównać z niczym innym.