
W ostatnich latach nasiona chia zyskały na popularności, będąc uznawane za jedno z najzdrowszych superfoods dostępnych na rynku. Producenci zachwalają je jako doskonałe źródło białka, błonnika, witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy. Ale czy te małe nasionka mają naprawdę moc chronienia przed nowotworami? W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu zagadnieniu i spróbujemy ocenić, jak dużo prawdy jest w tych twierdzeniach.
Nasiona chia a profilaktyka nowotworowa — co mówią badania naukowe?
Nasiona chia pochodzą z rośliny Salvia hispanica, która jest blisko spokrewniona z miętą. Są bogate w białko, błonnik, zdrowe tłuszcze omega3 oraz witaminy i minerały, takie jak:
-
wapń,
-
magnez,
-
fosfor,
-
witaminy z grupy B.
Zawartość tych składników może być korzystna dla zdrowia człowieka. Współczesne badania naukowe nad nasionami chia koncentrują się na ich wpływie na zdrowie serca i układu krążenia, poprawie poziomu cukru we krwi czy walce z otyłością. Natomiast odnośnie ich działania przeciwnowotworowego, wyniki są niejednoznaczne i wymagają dalszych badań.
Jednakże warto mieć na uwadze, że dostępne w sklepach nasiona chia są bogate w przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki – cząsteczki odpowiedzialne za uszkodzenie komórek i ich DNA, co może prowadzić do rozwoju nowotworów. Dlatego spożywanie produktów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak nasiona chia, może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Mimo że brakuje jednoznacznych dowodów na to, że nasiona chia mają działanie przeciwnowotworowe, warto je włączyć do swojej diety ze względu na korzyści zdrowotne płynące z ich bogactwa składników odżywczych.